Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.man.poznan.pl!not-for-mail
From: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bezy
Date: Thu, 30 Sep 2004 09:35:22 +0200
Organization: Czarodziejka
Lines: 30
Message-ID: <h...@c...net>
References: <cjgcbo$1l3b$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: c46-162.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 1096529644 14888 62.21.46.162 (30 Sep 2004 07:34:04
GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Sep 2004 07:34:04 +0000 (UTC)
X-Beer: Czarna Fortuna
X-Face: ;#oXQXnVjqm^A:5A;w'V&LbdH98rO?`v2zSbU_-"q69Q56B<"^YU/9dkn93Qf\vhT$r]zk0
p`u#c%r~,f!HzdiU|Nz5I6/J|q4Mg,G.tKa\i7@d~<JF=9bV:=v5lN9b<H101EJH'1UMqc,TidQD01
X-Newsreader: Czarodziejski czytnik Ti`Any
X-User: Ti`Ana
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.11.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217090
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 30 Sep 2004 09:31:33 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Nell*, w
wiadomości news:<news:cjgcbo$1l3b$1@news2.ipartners.pl> zawarł, co
następuje:
> Wygooglowalam przepis M.Basset. Niestety, z racji
> piekarnika (minimalna temperatura to ok 150stC), pospiechu (byla 1 w nocy,
> a przede mna jeszcze to drozdzowe juz na blasze, jeszcze nie upieczone) i
> spostrzezen sensualistycznych (po mieszkaniu rozeszla sie delikatna won
> spalenizny a bezy zrobily sie jasnobrazowe) - pieklam je krócej, niz w
> przepisie - ok45min. Zostawilam potem na jakies 10min w piekarniku i
> wyjelam - jasnobrazowe, ale piekne - wyrosniete, aromatyczne i chrupiace
> :). Na noc przykrylam je papierowym recznikiem kuchennym i nie otweiralam
> okna w kuchni, w obawie, by nie wciagnely wilgoci (tak sobie to
> tlumaczylam). No i dzis rano, po 7 godzinach snu, do sniadania zamarzyla
> mi sie owa beza na deser, no i klapa. Wygladaja moze ladnie, ale sa
> miekkie i nie maja nic ze swojej wieczornej (nocnej ;P) chrupkosci :((( Co
> zrobilam zle? Moze jednak powinny byc dluzej w piekarniku? Ale ja to
> zrobic, skoro nie moge ustawic mniej niz 150st? Czy da sie je jeszcze
> uratowac, jakos ta wilgos wyciagnac? Poradzcie
Przede wszystkim bezy najlepiej zamknąć w czymś szczelnym, bo inaczej serio
ciągną wilgoć. Poza tym niższa temperatura jest IMO niezbędna, ja oscyluję
między 100 a 75 stopniami C i suszę je prawie 3h...
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|