Data: 2004-11-29 03:41:43
Temat: Re: Bezy
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
imiki wrote:
> Pilnie proszę o odpowiedź na pytanie
> -jak długo i w jakiej temperaturze je piec?
>
> Pozdrawiam Jurek
BEZY bez pudla
6 bialek
1 szklanka cukru (250 gr)
Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez
ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srodku, nie ciagnace, wiec po
poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym
piekarniku do wystygniecia.
Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale zawsze dziala) wymieszanie
tej 1/3 cukru na koncu bez ubijania powoduje, ze bezy nie siadaja.
Magdalena Bassett
|