Data: 2002-03-14 15:22:47
Temat: Re: Biała kiełbasa
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:78b0.00001a77.3c90ab30@newsgate.onet.pl...
> Witam,
> Czy ktos będzie tak miły i pomoże mi w problemie domowego przygotowanie
białej
> kiełbasy.
> Chciałbym zrobić taką sam w domu - flaki już mam.
> Co jeszcze powiniem mieć i jak się do tego zabrać?
> Ostatnio jak kupiłem białą kiełbasę w sklepie i ją przygotowałem według
> wszelkich reguł, to zostało z niej mniej nić 50% - reszta wyciekła -
była to
> serwatka z różnymi "uszlachetniaczami".
> A mnie sie marzy kiełbasa "wsiowa" - w tym roku nie jadę na wieś na
święta,
> niestety.
> To jak zrobić to cudo?
To zwykła kiełbasa wieprzowa lecz nie wędzona i dlatego prostsza.
Wykombinuj tylko jakiekolwiek jelita [najlepsze wieprzowe lub wołowe ale
inne też dobre] bo w sztucznościach to kiepsko ale w ostateczności tez się
da zrobić.
Podam ci to w proporcji do 1 kg. [nadają się - razem lub osobno -karkówka,
biodrówka i łopatka].
Mięso dzielisz na 3 części, 1 cz. mielisz b. dokładnie,
2 cz. + 20 dag słoniny kroisz w drobną kostkę i mieszasz to wszystko b.
dokładnie do uzyskania kleistej masy dodając po drodze 1,5 g saletry [nie
jest to konieczne jeśli nie będziesz wędzić] i oczywiście przyprawy do
smaku takie jak sól, [zmielone] pieprz i ziele ang. oraz roztarty czosnek.
Upychasz dosyć luźno w jelitach i odstawiasz do chłodu na kilka
godzin.Dłużej [do 8 dni] można przechowywać w solance a przed spożyciem
jedynie moczysz przez 2-3 godz. w wodzie.
pozdr. Jerzy
|