Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!nnrpd
From: "mysza" <p...@f...hoga.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bigos
Date: Sat, 29 Sep 2001 10:41:49 +0200
Organization: Hoga.PL
Lines: 41
Message-ID: <9p41i2$sgo$1@mars.hoga.pl>
References: <9o8abc$5v6$1@Gambit.Gubernat.NET> <9o9im1$or$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: mars.hoga.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1001753144 13244 213.25.110.130 (29 Sep 2001 08:45:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Sep 2001 08:45:44 GMT
X-Path-Notice: Path line has been filtered
X-Original-Path: mars.hoga.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72146
Ukryj nagłówki
"Wkn" <w...@w...pl> wrote in message news:9o9im1$or$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik kris <k...@t...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9o8abc$5v6$...@G...Gubernat.NET...
> > Bede robil bigos poraz pierwszy w zyciu
> > Poprostu nigdy nie gotowalem tej strawy bo wydawalo mi sie ze to jest
> zmudne
> > i dlugo trwa
> > ale chce sprubowac czy mi cos z tego wyjdzie
> > Prosilbym o jakies przepisy na te potrawe i skladniki
> >
> > Pozdrowienia Kris
> >
> >
> Przepisów na bigos jest zatrzęsienie. Przypuszczam, że każdy wyniósł z
domu
> inny. Zależy tez z jakiej częsci polski rodzinka pochodzi.
> Dobry jest bigos poświąteczny, chudy raczej, bo robiony z pozostałości
> pieczeni przeróżnych, z winem i jałowcem.
> Bardzo mi smakuje bigos robiony z pół na pół kapusty świeżej i kiszonej
> +suszone grzybki +z przypraw tylko sól i pieprz+boczek, kiełbaska, coś
> podwędzanego, co się tam lubi+niedużo wody i zapieka się toto w brytwannie
> metalowej w piekarniku przez trzy, cztery dni. Wychodzi pycha.
> No i jeszcze można zrobić coś, za co mi zaraz pewnie pourywają głowę na
> liście co poniektórzy, czyli dodać parę łyżek przecieru pomidorowego
> (uciekam za słup do Krysi)
>
> Pozdrawiam
> Wkn
Nie uciekaj za żaden słup!!!! Ja nie wyobrażam sobie bigosu bez przecieru,
który dodaje i smakowitego kolorku, i tej odrobiny niezbędnego smaczku.
Robiła w ten sposób moja mama i babcia, więc i ja w ten sposób działam.
Głowa do góry, a górą.... przecier pomidorowy !!!
mysza
>
|