Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bigos
Date: Wed, 2 Jan 2002 12:01:42 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <a0uq47$apn$1@news.tpi.pl>
References: <a0te9k$g82$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pj83.krakow.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1009970119 11063 217.97.124.83 (2 Jan 2002 11:15:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Jan 2002 11:15:19 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Bigos
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:89755
Ukryj nagłówki
Użytkownik stsal <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a0te9k$g82$...@n...onet.pl...
> Jestem świeżo upieczoną ;) mężatką i dopiero rozpoczynam romans z
patelnią.
> :) Choć to już ciut za późno :( ale proszę Was o radę: jak doprawić bigos?
W
> mojej debiutanckiej wersji wyszedł bez wyrazu i ciut za kwaśny i
> podejrzewam, że przedobrzyłam z kiszoną kapustą
>
>
> Anka
Jeśli Ci chodzi o to żeby uratować ten co masz, to najprościej dogotować
poszatkowaną biała kapustę i dołożyć do bigosu powidło śliwkowe.Z bigosem
jest tak, że ile kuchni to w każdej ten bigos ciut inny.
Ja mam zasadę taką,że na kapusta kiszona i biała w proporcji 1:1 np. na 2 kg
kiszonej daję 2 kg białej.
Następna zasada to mięsa i wędlin tyle ile kapusty.np. na 4kg kapusty 4 kg
mięsa i wędlin. Mięsa duszę, nie gotuję. Im większa różnorodność mięs tym
bigos lepszy. Bigos musi być tłusty więc nie należy zapominać o boczku. Do
gotującej się kapusty dodaję grzyby suszone i śliwki suszone. Najlepsze
śliwki są nasze polskie, bo mają specyficzny zapach.No i przyprawy, tu
wszystko zależy od twojej fantazji, ja dodaję majeranek , estragon. lubczyk,
trochę kminku mielonego, pieprz ziołowy i czarny, czasami sypię bazylię i
oczywiście paprykę sproszkowaną ostrą. Na koniec dodaję koncentratu
pomidorowego ,ale niewiele. Wszystko wykańczam zasmażką rumianą, na tłuszczu
z przyrumienioną cebulką.
No chyba wszystko. robię go przez parę dni.
Pozdrawiam Ramzes-a.
|