Data: 2002-01-02 11:01:42
Temat: Re: Bigos
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik stsal <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a0te9k$g82$...@n...onet.pl...
> Jestem świeżo upieczoną ;) mężatką i dopiero rozpoczynam romans z
patelnią.
> :) Choć to już ciut za późno :( ale proszę Was o radę: jak doprawić bigos?
W
> mojej debiutanckiej wersji wyszedł bez wyrazu i ciut za kwaśny i
> podejrzewam, że przedobrzyłam z kiszoną kapustą
>
>
> Anka
Jeśli Ci chodzi o to żeby uratować ten co masz, to najprościej dogotować
poszatkowaną biała kapustę i dołożyć do bigosu powidło śliwkowe.Z bigosem
jest tak, że ile kuchni to w każdej ten bigos ciut inny.
Ja mam zasadę taką,że na kapusta kiszona i biała w proporcji 1:1 np. na 2 kg
kiszonej daję 2 kg białej.
Następna zasada to mięsa i wędlin tyle ile kapusty.np. na 4kg kapusty 4 kg
mięsa i wędlin. Mięsa duszę, nie gotuję. Im większa różnorodność mięs tym
bigos lepszy. Bigos musi być tłusty więc nie należy zapominać o boczku. Do
gotującej się kapusty dodaję grzyby suszone i śliwki suszone. Najlepsze
śliwki są nasze polskie, bo mają specyficzny zapach.No i przyprawy, tu
wszystko zależy od twojej fantazji, ja dodaję majeranek , estragon. lubczyk,
trochę kminku mielonego, pieprz ziołowy i czarny, czasami sypię bazylię i
oczywiście paprykę sproszkowaną ostrą. Na koniec dodaję koncentratu
pomidorowego ,ale niewiele. Wszystko wykańczam zasmażką rumianą, na tłuszczu
z przyrumienioną cebulką.
No chyba wszystko. robię go przez parę dni.
Pozdrawiam Ramzes-a.
|