« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-24 21:30:44
Temat: BigosA jaki macie przepis na super smaczny polski bigos? Prosze o przepisy!
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-25 10:32:09
Temat: Re: Bigos
Uzytkownik "Jacek" <j...@o...de> napisal
>A jaki macie przepis na super smaczny polski bigos? Prosze o przepisy!
Moze skorzystaj z " relacji na zywo" na temat gotowania bigosu przez Joanne
Duszczynska
http://tinylink.com/?a3cJPJUIdd
Ja natomiast bigos robie w ten sposób.
1,5 kg kiszonej kapusty
1kg-1,5 kg miesa róznego( moze byc karczek, kawalek wolowinki, kawalek
pregi, brzuszek co tam masz pod reka)
Kapuste lekko kroje, zeby bylo latwiej jesc ( nie lubie takich dlugich
wlosów kapuscianych) , zalewam woda ( nie zaduzo) i gotuje z dodatkiem
pieprzu w ziarenkach, ziela ang, listka laurowego i 2-3 grzybów suszonych. W
miedzyczasie kroje miesa w kostke i po kolei , kazde osobno obsmazam na
oleju oprócz wolowiny . Wolowine gotuje w oddzielnym garnku do miekkosci (
dlatego ze wymaga dluzszego gotowania niz inne miesa). Podsmazone mieso
wrzucam do kapusty i dalej gotuje do miekkosci. Jak wolowina miekka ,
dorzucam do bigosu razem z woda z gotowania. Doprawiam na koniec vegeta,
sola , pieprzem do smaku.
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 15:32:53
Temat: Re: Bigos> Ja natomiast bigos robie w ten sposób.
> 1,5 kg kiszonej kapusty
> 1kg-1,5 kg miesa róznego( moze byc karczek, kawalek wolowinki, kawalek
> pregi, brzuszek co tam masz pod reka)
>
> Kapuste lekko kroje, zeby bylo latwiej jesc ( nie lubie takich dlugich
> wlosów kapuscianych) , zalewam woda ( nie zaduzo) i gotuje z dodatkiem
> pieprzu w ziarenkach, ziela ang, listka laurowego i 2-3 grzybów suszonych.
W
> miedzyczasie kroje miesa w kostke i po kolei , kazde osobno obsmazam na
> oleju oprócz wolowiny . Wolowine gotuje w oddzielnym garnku do miekkosci (
> dlatego ze wymaga dluzszego gotowania niz inne miesa). Podsmazone mieso
> wrzucam do kapusty i dalej gotuje do miekkosci. Jak wolowina miekka ,
Kasiu, a nie odciskasz kapusty przynajmniej czesciowo z kwasu przed
polaczeniem jej z miesem?
> dorzucam do bigosu razem z woda z gotowania. Doprawiam na koniec vegeta,
> sola , pieprzem do smaku.
Pozdrawiam
Aska
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 17:36:18
Temat: Re: Bigos
Uzytkownik "Joanna" <s...@o...pl> napisal
> Kasiu, a nie odciskasz kapusty przynajmniej czesciowo z kwasu przed
> polaczeniem jej z miesem?
Nie odciskam, kapuste gotuje w malej ilosci wody, pod przykryciem.
Najczesciej kupuje kapuste taka w sam raz.
Jednak jesli trafi sie za kwasna to wtedy mozna odlac troche wody
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-26 07:16:25
Temat: Re: BigosWitam.
Ja najpierw przesmazam na patelni kapuste na min. ilosci oleju i dopiero
wrzucam do gara zalewam woda i gotuje jakis czas ale garnek jest odkryty,
mieso tez przesmazam na patelni i do garaka, ja daje najczesciej zeberka,
golonke, kawalek szpondera, kielbase jalowcowa, grzybki suszone, rodzynki,
sliwka suszona, z przypraw to pieprz ziolowy, galka, jalowiec, i inne ziola,
i to wszystko sie gotuje pomalutku, i na drugi dzien jeszcze z godzinke
gotuje, wychodzi zawsze wysmienity. Jak jest go za duzo to do sloików, i ze
dwa razy pasteryzuje.
--
Maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-26 22:20:22
Temat: Re: Bigos
Witojta
Bigos najlepiej smakoje z przecierem pomidorowym.
Kapuste do gara ,taka jak jest listki laurowe 5 albo wiecej kminek ,sol do
smaku,
pozniej troche wody dodac i gotowac 1-godzinke.po godzince dodajemy
przecier pomidorowy i kielbase pokrojonej wkostke ilosc to wasza sprawa ,bo
kapusty sie nieje samej!i dalej na wolnym ogniu jeszcze godzinke i smacznego
Jasiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-26 22:57:28
Temat: Re: BigosUżytkownik "achimek" <a...@a...de> napisał w wiadomości
news:41f817c6_1@news.arcor-ip.de...
>
> Witojta
> Bigos najlepiej smakoje z przecierem pomidorowym.
> Kapuste do gara ,taka jak jest listki laurowe 5 albo wiecej kminek
> ,sol do smaku,
> pozniej troche wody dodac i gotowac 1-godzinke.po godzince dodajemy
> przecier pomidorowy i kielbase pokrojonej wkostke ilosc to wasza
> sprawa ,bo kapusty sie nieje samej!i dalej na wolnym ogniu jeszcze
> godzinke i smacznego
Rotfl ;-))))
To jest przepis na bigos dworcowy.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Życie jest nie zdrowe, a sufity zawsze są gotowe żeby spaść na
głowę..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-26 23:30:07
Temat: Re: Bigos
Le mercredi 26 janvier 2005 ? 23:57:28, vous écriviez :
> U?ytkownik "achimek" <a...@a...de> napisa? w wiadomo?ci
> news:41f817c6_1@news.arcor-ip.de...
>>
>> Witojta
>> Bigos najlepiej smakoje z przecierem pomidorowym.
>> Kapuste do gara ,taka jak jest listki laurowe 5 albo wiecej kminek
>> ,sol do smaku,
>> pozniej troche wody dodac i gotowac 1-godzinke.po godzince dodajemy
>> przecier pomidorowy i kielbase pokrojonej wkostke ilosc to wasza
>> sprawa ,bo kapusty sie nieje samej!i dalej na wolnym ogniu jeszcze
>> godzinke i smacznego
> Rotfl ;-))))
> To jest przepis na bigos dworcowy.
A owa "dworcowosc" na czym tu, konkretnie, polega ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-27 11:24:41
Temat: Re: BigosUżytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
A owa "dworcowosc" na czym tu, konkretnie, polega ?
=
Na popularności tego przepisu i dostępności w niemal każdym barze
dworcowym w czasach PRL.
Nie wiem jak teraz bo pociągami już dawno się nie przemieszczałem.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |