Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bigos dla Iwanosa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bigos dla Iwanosa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 143


« poprzedni wątek następny wątek »

101. Data: 2015-02-22 10:09:08

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: masti <g...@t...hell> szukaj wiadomości tego autora

FEniks wrote:

> Niedawno miałam okazję porównać ofertę polskich i austriackich
> jadłodajni na stokach narciarskich. W Austrii ceny (w przeliczeniu) jak
> w polskich knajpach, a oferta o niebo lepsza

porównaj też liczbę klientów i ofertę knajp i stoków.
wtedy będzie jasne

--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


102. Data: 2015-02-22 10:26:40

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-21 o 21:44, Jarosław Sokołowski pisze:
> Kotlet panierowany, to ja podejrzewam, że w związku ze społecznym
> zapotrzebowaniem na kuchnię polską.

Gdybyż to była kwestia promowania tzw. kuchni polskiej, nie miałabym nic
przeciwko. Chętnie zjadłabym czasem _porządnego_ bigosu, czy pierogów
(czego sama nie robię, bo nie ma na to w domu amatorów). A ten kotlet to
zwykle i tak pierś kurzęca panierowana i jest to jeszcze
najbezpieczniejsza potrawa, bo chodliwa. Widać w tych przybytkach
podpatrywanie obcego, ale chyba z daleka przez lornetkę, bo np. jako ser
smażony podają kawał panierowanego żółtego beznadziejnego sera z bloku
(czy to w ogóle ser był, można się obawiać), który smakuje jak stara
podeszwa (proszę nie pytać o szczegóły, to porównanie na zasadzie
zapachu gotowanych skarpet/onuc u Trybuna). Czy naprawdę tak trudno w
daniu, które kosztuje około 20zł, dać jako wsad zwykły camembert z Turka
po 3zł za sztukę?
Dlatego nie doszukiwałabym się w tej beznadziei kulinarnego patriotyzmu.
Według mnie to jest brak zamiłowania do kuchni i zwykła pazerność.

Co zauważyłam z kolei charakterystycznego w knajpkach w Austrii - to są
interesy rodzinne, podejrzewam że od pokoleń, co widać choćby po
podobieństwie w rysach twarzy u obsługi.

Być może nie jest żadną powszechną regułą to wszystko, co piszę, ale
takie akurat mam najświeższe doświadczenia.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


103. Data: 2015-02-22 11:07:37

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-22 o 10:09, masti pisze:
> FEniks wrote:
>
>> Niedawno miałam okazję porównać ofertę polskich i austriackich
>> jadłodajni na stokach narciarskich. W Austrii ceny (w przeliczeniu) jak
>> w polskich knajpach, a oferta o niebo lepsza
> porównaj też liczbę klientów i ofertę knajp i stoków.
> wtedy będzie jasne

Znaczy że tam wszystkiego więcej? Więcej, ale relatywnie podobnie to
wygląda.
U nas przy jednym malutkim stoku kilka knajpek, a czasem ciężko znaleźć
wolny stolik tyle luda, kiedy akurat są warunki. Raczej owe niepewne
warunki mogłyby tu być jakimś wytłumaczeniem - nigdy nie masz pewności,
czy klient będzie czy też go nie będzie.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


104. Data: 2015-02-22 11:08:33

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-02-22 10:09, obywatel masti uprzejmie donosi:
> FEniks wrote:
>
>> Niedawno miałam okazję porównać ofertę polskich i austriackich
>> jadłodajni na stokach narciarskich. W Austrii ceny (w przeliczeniu) jak
>> w polskich knajpach, a oferta o niebo lepsza
>
> porównaj też liczbę klientów i ofertę knajp i stoków.
> wtedy będzie jasne

Jasne, że jadalne jedzenie za przyzwoite pieniądze napędza klientów.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


105. Data: 2015-02-22 11:15:59

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-22 o 00:08, Pszemol pisze:

> Ciekawe czy to brak konkurencji czy tolerowanie dziadostwa u klientów?

Tolerowanie dziadostwa czasem wynika z braku wyboru.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


106. Data: 2015-02-22 11:38:05

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: masti <g...@t...hell> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak wrote:

> Dnia 2015-02-22 10:09, obywatel masti uprzejmie donosi:
>> FEniks wrote:
>>
>>> Niedawno miałam okazję porównać ofertę polskich i austriackich
>>> jadłodajni na stokach narciarskich. W Austrii ceny (w przeliczeniu) jak
>>> w polskich knajpach, a oferta o niebo lepsza
>>
>> porównaj też liczbę klientów i ofertę knajp i stoków.
>> wtedy będzie jasne
>
> Jasne, że jadalne jedzenie za przyzwoite pieniądze napędza klientów.

na polskim stoczku długości 500m jest jedna knajpa bo więcej się nie
utrzyma
na austriackim czy włoski o długosci 40km jest 30
odpowiedź jest prosta :)

--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


107. Data: 2015-02-22 11:44:07

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-02-22 11:38, obywatel masti uprzejmie donosi:
> Qrczak wrote:
>> Dnia 2015-02-22 10:09, obywatel masti uprzejmie donosi:
>>> FEniks wrote:
>>>
>>>> Niedawno miałam okazję porównać ofertę polskich i austriackich
>>>> jadłodajni na stokach narciarskich. W Austrii ceny (w przeliczeniu) jak
>>>> w polskich knajpach, a oferta o niebo lepsza
>>>
>>> porównaj też liczbę klientów i ofertę knajp i stoków.
>>> wtedy będzie jasne
>>
>> Jasne, że jadalne jedzenie za przyzwoite pieniądze napędza klientów.
>
> na polskim stoczku długości 500m jest jedna knajpa bo więcej się nie
> utrzyma
> na austriackim czy włoski o długosci 40km jest 30
> odpowiedź jest prosta :)

No tak. Tylko narciarze jedzą. Reszta cała ogląda tylko fotki na blogach.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


108. Data: 2015-02-22 11:57:18

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-02-22 o 11:38, masti pisze:
> Qrczak wrote:
>
>> Dnia 2015-02-22 10:09, obywatel masti uprzejmie donosi:
>>> FEniks wrote:
>>>
>>>> Niedawno miałam okazję porównać ofertę polskich i austriackich
>>>> jadłodajni na stokach narciarskich. W Austrii ceny (w przeliczeniu) jak
>>>> w polskich knajpach, a oferta o niebo lepsza
>>> porównaj też liczbę klientów i ofertę knajp i stoków.
>>> wtedy będzie jasne
>> Jasne, że jadalne jedzenie za przyzwoite pieniądze napędza klientów.
> na polskim stoczku długości 500m jest jedna knajpa bo więcej się nie
> utrzyma
> na austriackim czy włoski o długosci 40km jest 30
> odpowiedź jest prosta :)

No, to gdzie wypada mniej knajp w przeliczeniu na 500m długości stoku? :)

BTW Ostatnio byłam na stoczku 500m (maks), przy którym były czynne 2
knajpy + jedna 200m dalej.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


109. Data: 2015-02-22 12:59:49

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: Qrczak <q...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2015-02-22 10:26, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2015-02-21 o 21:44, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Kotlet panierowany, to ja podejrzewam, że w związku ze społecznym
>> zapotrzebowaniem na kuchnię polską.
>
> Gdybyż to była kwestia promowania tzw. kuchni polskiej, nie miałabym nic
> przeciwko. Chętnie zjadłabym czasem _porządnego_ bigosu, czy pierogów
> (czego sama nie robię, bo nie ma na to w domu amatorów). A ten kotlet to
> zwykle i tak pierś kurzęca panierowana i jest to jeszcze
> najbezpieczniejsza potrawa, bo chodliwa. Widać w tych przybytkach
> podpatrywanie obcego, ale chyba z daleka przez lornetkę, bo np. jako ser
> smażony podają kawał panierowanego żółtego beznadziejnego sera z bloku
> (czy to w ogóle ser był, można się obawiać), który smakuje jak stara
> podeszwa (proszę nie pytać o szczegóły, to porównanie na zasadzie
> zapachu gotowanych skarpet/onuc u Trybuna). Czy naprawdę tak trudno w
> daniu, które kosztuje około 20zł, dać jako wsad zwykły camembert z Turka
> po 3zł za sztukę?
> Dlatego nie doszukiwałabym się w tej beznadziei kulinarnego patriotyzmu.
> Według mnie to jest brak zamiłowania do kuchni i zwykła pazerność.

Biznes albowiem ma się zwrócić w pierwszym miesiącu, no... ostatecznie w
pierwszym kwartale.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


110. Data: 2015-02-22 13:41:13

Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: masti <g...@t...hell> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak wrote:

> Dnia 2015-02-22 11:38, obywatel masti uprzejmie donosi:
>> Qrczak wrote:
>>> Dnia 2015-02-22 10:09, obywatel masti uprzejmie donosi:
>>>> FEniks wrote:
>>>>
>>>>> Niedawno miałam okazję porównać ofertę polskich i austriackich
>>>>> jadłodajni na stokach narciarskich. W Austrii ceny (w przeliczeniu) jak
>>>>> w polskich knajpach, a oferta o niebo lepsza
>>>>
>>>> porównaj też liczbę klientów i ofertę knajp i stoków.
>>>> wtedy będzie jasne
>>>
>>> Jasne, że jadalne jedzenie za przyzwoite pieniądze napędza klientów.
>>
>> na polskim stoczku długości 500m jest jedna knajpa bo więcej się nie
>> utrzyma
>> na austriackim czy włoski o długosci 40km jest 30
>> odpowiedź jest prosta :)
>
> No tak. Tylko narciarze jedzą. Reszta cała ogląda tylko fotki na blogach.

a całe tłumy walą 1000m na górę by wypić bombardino na środku stoku

--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię. To grunt zabija!" T.Pratchett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 . [ 11 ] . 12 ... 15


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Noże ceramiczne
Chleb pszenny z dodatkiem czarnych oliwek z puszki
Jaką patelnię lupić?
Dieta przy stwardnieniu rozsianym
Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »