« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2015-02-16 17:13:57
Temat: Re: Bigos dla IwanosaDnia Mon, 16 Feb 2015 17:09:04 +0100, Anai napisał(a):
> Ciut Ci się chyba proporcje pozajączkowały Ixi :)
> Cebula w bigosie jeśli jest, to jest dodatkiem a nie głównym składnikiem.
Ciut Ci się pozajączkowało, Anai - nigdzie u mnie w odniesieniu do cebuli w
bigosie nie było słowa "główny".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2015-02-16 18:19:24
Temat: Re: Bigos dla IwanosaW dniu 16.02.2015 o 17:13, XL pisze:
> Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:09:04 +0100, Anai napisał(a):
>
>> Ciut Ci się chyba proporcje pozajączkowały Ixi :)
>> Cebula w bigosie jeśli jest, to jest dodatkiem a nie głównym składnikiem.
>
> Ciut Ci się pozajączkowało, Anai - nigdzie u mnie w odniesieniu do cebuli w
> bigosie nie było słowa "główny".
>
Oczywiście, ale porównanie do sera w ruskich już tak :D
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2015-02-16 18:45:36
Temat: Re: Bigos dla IwanosaDnia Mon, 16 Feb 2015 18:19:24 +0100, Anai napisał(a):
> W dniu 16.02.2015 o 17:13, XL pisze:
>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:09:04 +0100, Anai napisał(a):
>>
>>> Ciut Ci się chyba proporcje pozajączkowały Ixi :)
>>> Cebula w bigosie jeśli jest, to jest dodatkiem a nie głównym składnikiem.
>>
>> Ciut Ci się pozajączkowało, Anai - nigdzie u mnie w odniesieniu do cebuli w
>> bigosie nie było słowa "główny".
>>
> Oczywiście, ale porównanie do sera w ruskich już tak :D
OK - zrób ruskie bez cebuli :-]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2015-02-16 19:09:41
Temat: Re: Bigos dla IwanosaXL wrote:
> Dnia Mon, 16 Feb 2015 15:53:28 +0100, krys napisał(a):
>
>> Gdzie tam kminek w kapuście?
>
> Jak najbardziej kminek w kapuście.
A w życiu. Chyba, że ktoś z południa.
>
>> W kapuście to czosnek może być...
>
> Raczej słabo współgrają, chyba że dosłownie tyle, co łebek od zapałki,
> tylko dla podbicia smaku cebuli.
Nie kiszę cebuli z kapustą. Za to dadaję czosnek.
>
>> I gdzie się podział majeranek?
>
> Majeranek do kapusty? - o nie, zabija cały kapuściany aromat.
Do bigosu.
Nie ma koszernego bigosu. Każdy ma swój.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2015-02-16 19:18:32
Temat: Re: Bigos dla Iwanosa"Anai" <a...@a...pl> wrote in message
news:mbsssj$ath$1@mx1.internetia.pl...
> ... a rozbawiła mnie myśl, że wiem jak się ten watek dalej potoczy :D
My
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2015-02-16 19:24:30
Temat: Re: Bigos dla IwanosaDnia Mon, 16 Feb 2015 19:09:41 +0100, krys napisał(a):
> XL wrote:
>
>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 15:53:28 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> Gdzie tam kminek w kapuście?
>>
>> Jak najbardziej kminek w kapuście.
>
> A w życiu. Chyba, że ktoś z południa.
http://tiny.pl/q3d7w
>>
>>> W kapuście to czosnek może być...
>>
>> Raczej słabo współgrają, chyba że dosłownie tyle, co łebek od zapałki,
>> tylko dla podbicia smaku cebuli.
>
> Nie kiszę cebuli z kapustą. Za to dadaję czosnek.
Ty. Reszta dodaje cebulę. Wyjątki mogą tylko potwierdzić regułę.
>>
>>> I gdzie się podział majeranek?
>>
>> Majeranek do kapusty? - o nie, zabija cały kapuściany aromat.
>
> Do bigosu.
> Nie ma koszernego bigosu. Każdy ma swój.
Ja mam tylko zwykły, polski 333-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2015-02-16 19:24:37
Temat: Re: Bigos dla IwanosaIle kuchni, tyle bigosów.
Podam swój, może przyda się komuś:
-kapusta kiszona i słodka pół na pół,
-mięsa: na każdy kg kapusty minimum kilogram mięsa i wędlin, a więc
pieczeń wieprzowa, pieczeń wołowa, kaczka, różne gatunki kiełbasy.
Dodatek dziczyzny bardzo podnosi smak bigosu,
- suszone prawdziwki i/lub podgrzybki gotujemy oddzielnie, po ugotowaniu
kroimy w paseczki, dodajemy grzyby i tzw. smak do pyrkoczącego bigosu,
- cebule pokrojone przyrumienione, kto lubi tłuste jedzenie, robi to na
smalcu,
-śliwki suszone, które można zastąpić śliwkowym powidłem domowym,
- przyprawy: sól, pieprz, poza tym, co kto lubi,
- na zakończenie ostatniego dnia pyrkania wlewamy czerwone wino, kto ma
i może - maderę.
U mnie 0 przecierów, pomidorów, czy zasmażek. Trzy dni pyrkania
wystarczą, by bigos był esencjonalny, gęsty, a poszczególne składniki
ujednoliciły się.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2015-02-16 19:28:58
Temat: Re: Bigos dla Iwanosa"Anai" <a...@a...pl> wrote in message
news:mbta49$tg5$1@mx1.internetia.pl...
> W dniu 16.02.2015 o 17:13, XL pisze:
>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 17:09:04 +0100, Anai napisał(a):
>>
>>> Ciut Ci się chyba proporcje pozajączkowały Ixi :)
>>> Cebula w bigosie jeśli jest, to jest dodatkiem a nie głównym
>>> składnikiem.
>>
>> Ciut Ci się pozajączkowało, Anai - nigdzie u mnie w odniesieniu
>> do cebuli w bigosie nie było słowa "główny".
>>
> Oczywiście, ale porównanie do sera w ruskich już tak :D
Ona nie kuma że podanie czegoś jako przykład, ilustrację
niesie ze sobą pewne konsekwencje - taka forma przekazu
jest zdecydowanie zbyt subtelna dla Chałki Parzonej...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2015-02-16 19:39:31
Temat: Re: Bigos dla IwanosaXL wrote:
> Dnia Mon, 16 Feb 2015 19:09:41 +0100, krys napisał(a):
>
>> XL wrote:
>>
>>> Dnia Mon, 16 Feb 2015 15:53:28 +0100, krys napisał(a):
>>>
>>>> Gdzie tam kminek w kapuście?
>>>
>>> Jak najbardziej kminek w kapuście.
>>
>> A w życiu. Chyba, że ktoś z południa.
>
> http://tiny.pl/q3d7w
No i?
>
>>>
>>>> W kapuście to czosnek może być...
>>>
>>> Raczej słabo współgrają, chyba że dosłownie tyle, co łebek od zapałki,
>>> tylko dla podbicia smaku cebuli.
>>
>> Nie kiszę cebuli z kapustą. Za to dadaję czosnek.
>
> Ty. Reszta dodaje cebulę. Wyjątki mogą tylko potwierdzić regułę.
Do kiszenia?
>
>
>>>
>>>> I gdzie się podział majeranek?
>>>
>>> Majeranek do kapusty? - o nie, zabija cały kapuściany aromat.
>>
>> Do bigosu.
>> Nie ma koszernego bigosu. Każdy ma swój.
>
>
> Ja mam tylko zwykły, polski 333-)
Ale swój, czy cudzy?
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2015-02-16 19:50:12
Temat: Re: Bigos dla Iwanosa"bbjk" <a...@b...cc> wrote in message news:mbtcl6$lbl$1@node2.news.atman.pl...
> Ile kuchni, tyle bigosów.
> Podam swój, może przyda się komuś:
Brzmi bardzo aptetycznie, kiedy mogę przyjechać na degustację? ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |