Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bigosik
Date: Sun, 14 Jan 2001 15:14:38 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 33
Message-ID: <93sc49$ck3$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <93kapi$ee1$2@news.tpi.pl> <3...@n...tpi.pl>
<93m97q$5ua$1@flis.man.torun.pl>
<1en5zt2.1tvp5u41gezz0gN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 979481545 12931 193.218.115.254 (14 Jan 2001 14:12:25
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Jan 2001 14:12:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:41033
Ukryj nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1en5zt2.1tvp5u41gezz0gN%w...@t...com.pl...
> ostry <o...@e...com.pl> wrote:
>
> > > Pisywalem wielokrotnie, napisze raz jeszcze - dodawanie przecieru
> > > pomidorowego do "bigosu" (bo na miano prawdziwego bigosu to cos nie
> > > zasluguje) to specjalnosc tanich knajp - w peerelu wiekszosc "barow
> > > szybkiej obslugi' narod czyms takim karmilo.
przecier pomidorowy badz pomidory toleruje w bigosie ze slodkiej jesiennej
kapusty;
Ale to inny bigos.
> > Coż, zapewne więc bigos, który robię nie jest prawdziwy bo dodaję
pomidory
> > w postaci gęstego soku ) a i tak gotuję kilka dni ( z między
> > wystudzeniami ).
> > Poza tym - czy prawdziwy bigos to tylko taki z dodatkiem wina ???
> Nie.
I tak i nie. Ja lubie dodatek wina czerwonego wytrawnego ale wówczas gdy
wsad miesny jest uzupelniony o dziczyzne.
> >A jakie
> > wino ma wtedy zadanie jeśli nie zmiękczenie surowizny ?
Moim zdaniem wytrawne zmiekcza i daje lekka goryczke, która lagodze
dodatkiem sliwek krajowych wedzonych w dymie. Sliwki dodatkowo daja
slodkosc (ale nie slodycz).
> Dodanie aromatu i slodyczy. W dawnych przepisach, jezeli w przepisie
> bylo wino, to tylko ciezkie u slodkie np. madera.
Przepisy mozna czasami modyfikowac z korzyscia dla konsumenta. ;-)))
pozdr. Jerzy
|