Data: 2001-01-14 14:14:38
Temat: Re: Bigosik
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1en5zt2.1tvp5u41gezz0gN%w...@t...com.pl...
> ostry <o...@e...com.pl> wrote:
>
> > > Pisywalem wielokrotnie, napisze raz jeszcze - dodawanie przecieru
> > > pomidorowego do "bigosu" (bo na miano prawdziwego bigosu to cos nie
> > > zasluguje) to specjalnosc tanich knajp - w peerelu wiekszosc "barow
> > > szybkiej obslugi' narod czyms takim karmilo.
przecier pomidorowy badz pomidory toleruje w bigosie ze slodkiej jesiennej
kapusty;
Ale to inny bigos.
> > Coż, zapewne więc bigos, który robię nie jest prawdziwy bo dodaję
pomidory
> > w postaci gęstego soku ) a i tak gotuję kilka dni ( z między
> > wystudzeniami ).
> > Poza tym - czy prawdziwy bigos to tylko taki z dodatkiem wina ???
> Nie.
I tak i nie. Ja lubie dodatek wina czerwonego wytrawnego ale wówczas gdy
wsad miesny jest uzupelniony o dziczyzne.
> >A jakie
> > wino ma wtedy zadanie jeśli nie zmiękczenie surowizny ?
Moim zdaniem wytrawne zmiekcza i daje lekka goryczke, która lagodze
dodatkiem sliwek krajowych wedzonych w dymie. Sliwki dodatkowo daja
slodkosc (ale nie slodycz).
> Dodanie aromatu i slodyczy. W dawnych przepisach, jezeli w przepisie
> bylo wino, to tylko ciezkie u slodkie np. madera.
Przepisy mozna czasami modyfikowac z korzyscia dla konsumenta. ;-)))
pozdr. Jerzy
|