Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!newsfeed.jasien-net.com
NNTP-Posting-Host: 80.55.28.190
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Sun, 29 Feb 2004 14:07:00 +0100
Message-ID: <2...@j...jasien.net>
Sender: News User <n...@j...net>
From: "jedrus" <j...@n...psst.pl>
References: <c1sigk$ne8$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Bigosik :)
Lines: 38
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:193449
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Link@" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:c1sigk$ne8$1@inews.gazeta.pl...
> Czy może mi ktoś powiedieć, jak zrobić nieskomplikowany bigosik??
To sie robi samo podczas sprzatania, prania, czy czatowania..:-)))
Ja dokladnie plucze kapuche kwaszona, kroje (w razie koniecznosci
parze) i wkladam do gara w ktorym na dnie leza wedzone gnaty.
Na 2-3 kg kapuchy kupuje ze dwie wedzone kosci schabowe,
ok 60dkg wol-wieorzowych okrawkow i ok 60dkg kielbasy.
Do gara z kapucha wrzucam lisc laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela
angielskiego oraz kilka kawalkow odparzonych grzybkow.
Jak zaczyna sie gotowac zmniejszam ogien i zajmuje sie innymi
czynnosciami. Pokrywka musi byc lekko uchylona a ilosc
wody musi byc taka aby nie przykrywala kapuchy.
Miesko i kielbaske kroimy w kostke i podsmazamy dodajac
pod koniec cebule ( glowka/dwie ) tak coby sie lekko zeszklila.
Po ok 30 - 45min gotowania kapuchy wrzucam miesiwo do gara
dodaje ze 2-3 suszone sliwki i dusze pod kapucha ok 15 min.
Pod tzn ze miesiwo przykrywam kapusta.
Dodaje sol, pieprz mozna dodac jakies ziola, szczypte kminku i
majeranku, czerwona papryke albo koncentrat popmidorowy
slowem co kto lubi:-)))
Ja starm sie gotowac w minimalnej ilosci wody co oznacza ze
podczas doprawiania i ciaglego mieszania bigosik tak odparuje
ze nie ma potrzeba ga zapalac.
Czasami czas miedzy kolejnymi etapami wydluuuzam przez
co takie czeste podgerzewanie poprawia jego smak.
jedrus
|