Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news-st
oc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!n
ot-for-mail
From: "RoboD" <r...@p...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bimber
Date: Sat, 1 Feb 2003 13:48:08 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <b1gfm1$dh5$1@news.tpi.pl>
References: <b18a8g$jn5$1@news.tpi.pl> <b1av0h$2d1$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa118.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1044103682 13861 213.76.120.118 (1 Feb 2003 12:48:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 1 Feb 2003 12:48:02 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144998
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b1av0h$2d1$1@news.tpi.pl...
> W celu pozbycia się oleju fuzlowego i znacznego poprawienia smaku
> świeżego spirytusu surowego można go oczyścić dodatkiem
> nadmanganianu potasu, w ilości 1 g/l spirytusu. Wymieszać w
> naczyniu i odstawić aż wytrąci się osad, zlać z niego spirytus.
> przecedzając go 1-2 razy przez papierowy filtr do kawy. Po takim
> zabiegu dodaje się do spirytusu 50 g/l sproszkowanego węgla
> drzewnego z lipy lub brzozy. Odstawia się naczynie na 3-4
> tygodnie, codziennie nim wstrząsając. a następnie przecedza
> kilkakrotnie przez papierowy filtr do kawy lub gęstą bibułę. aż do
> całkowitego odfiltrowania.
Prawie całkowite pozbycie się bimbrowego smaku jest możliwe
przez poddanie rozcieńczonego (40 - 50%) spirytusu filtracji
przez węgiel aktywowany. Rzecz w tym, że aby filtracja była udana
węgiel musi mieć odpowiednią budowę wewnętrzną (mezo, makro
i mikro pory) oraz zewnętrzą. Granulat nie może być zbyt mały, bo
wtedy zatka filtr, ani zbyt duży gdyż powierznia styku alkoholu i węgla
będzie zbyt mała. Odpowiedni granulat ma wielkość do 0,8-0,9 mm.
Zgadzam się, że filtrację poprawia wcześniejsze moczenie w
alkoholu węgla przez około miesiąc.
Jeszcze jedną i to badzo skuteczną metodą ma poprawę
bibmrowego smaku jest skorzystanie przy destylacji z kolumny
rektyfikacyjnej. Przy jednokrotnym procesie osiąga się domowy
spirytus o mocy ok. 94-95%.
Robert
|