Data: 2003-02-01 12:48:08
Temat: Re: Bimber
Od: "RoboD" <r...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b1av0h$2d1$1@news.tpi.pl...
> W celu pozbycia się oleju fuzlowego i znacznego poprawienia smaku
> świeżego spirytusu surowego można go oczyścić dodatkiem
> nadmanganianu potasu, w ilości 1 g/l spirytusu. Wymieszać w
> naczyniu i odstawić aż wytrąci się osad, zlać z niego spirytus.
> przecedzając go 1-2 razy przez papierowy filtr do kawy. Po takim
> zabiegu dodaje się do spirytusu 50 g/l sproszkowanego węgla
> drzewnego z lipy lub brzozy. Odstawia się naczynie na 3-4
> tygodnie, codziennie nim wstrząsając. a następnie przecedza
> kilkakrotnie przez papierowy filtr do kawy lub gęstą bibułę. aż do
> całkowitego odfiltrowania.
Prawie całkowite pozbycie się bimbrowego smaku jest możliwe
przez poddanie rozcieńczonego (40 - 50%) spirytusu filtracji
przez węgiel aktywowany. Rzecz w tym, że aby filtracja była udana
węgiel musi mieć odpowiednią budowę wewnętrzną (mezo, makro
i mikro pory) oraz zewnętrzą. Granulat nie może być zbyt mały, bo
wtedy zatka filtr, ani zbyt duży gdyż powierznia styku alkoholu i węgla
będzie zbyt mała. Odpowiedni granulat ma wielkość do 0,8-0,9 mm.
Zgadzam się, że filtrację poprawia wcześniejsze moczenie w
alkoholu węgla przez około miesiąc.
Jeszcze jedną i to badzo skuteczną metodą ma poprawę
bibmrowego smaku jest skorzystanie przy destylacji z kolumny
rektyfikacyjnej. Przy jednokrotnym procesie osiąga się domowy
spirytus o mocy ok. 94-95%.
Robert
|