Data: 2002-01-23 11:06:21
Temat: Re: Blagam - pomozcie !!!
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iza" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:a2lsph$1tj$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
>
> Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:a2knsf$lab$...@n...tpi.pl...
> > Tomek wypowiada się na temat wiedzy Izy i to nie będąc jej profesorem.
:-)
> > Może Tomku powinieneś coś poczytać na temat glikacji (glikolizacji
> > nieenzymatycznej białek). Jest to proces w którym węglowodany
"podłączają
> > się" do białek zmieniając ich strukturę. Takie białka mogą stać się
> > nierozpoznawalne dla układu immunologicznego jako własne i zostać
> > zaatakowane.
>
> [Dokłądnie tak - tylko zewnętrzna błona komórkowa (czyli plazmalemma), a
> dokładniej jej warstwa skierowana na zewnątrz komórki charakteryzuje się
> występowaniem lipidów z resztami cukrowymi - reszty cukrowe stanowią więc
> swego rodzaju etykietki komórek (obok białek)
Te, o których piszesz są prawidłowo zbudowane pod kontrolą enzymów. Istnieje
jednak w naszym organiźmie proces podłączania się cukrów do białek bez
kontroli enzymatycznej i on jest groźny. Występuje wtedy, gdy przez dłuższy
czas utrzymuje się wysokie stężenie cukru we krwi. Końcowym efektem tego
procesu jest powstawanie wiązań krzyżowych AEG pomiędzy białkami.
Na ten temat można poczytać w "Gerontologii Polskiej" nr 9 (I) 2001,
ewentualnie mogę podesłać, ale to ponad 2 MB.
Pozdrawiam
Leszek
|