Data: 2002-01-24 11:27:29
Temat: Re: Blagam - pomozcie !!!
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tomek Wilicki" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3c4f514d$1@news.vogel.pl...
>
> czyli jak dziecku - glikozacja białek której dokonują węglowodany może być
> przyczyną ataku systemu immunologicznego na te białka?
Tak jest. :-)
Dla podparcia cytat:
"Zawartość AGEs w macierzy kostnej również wzrasta z wiekiem. Stwierdzono,
że AGEs mogą zaburzać wzrost i różnicowanie tkanki kostnej. Dzieje się to
prawdopodobnie poprzez zmianę miejsca na powierzchni osteoblastów wiążącego
białko -2, która to cząsteczka indukuje zwiększenie masy kostnej. Inni
badacze postulują, aby tłumaczyć to podobnie jek patogenezę miażdżycy, czy
neuropatii cukrzycowej. Według nich AGEs stymulują makrofagi do produkcji i
wydzielania IL-1, IL-6 i TNF-a. Cytokiny te działają na osteoklasty
pobudzając je do resorbcji tkanki kostnej. Mechanizm ten może mieć znaczenie
w procesie fizjologicznej przebudowy tkanki kostnej, może jednak również
potencjalnie tłumaczyć powstawanie zmian osteoporycznych pod wpływem AGEs."
AGEs (advanced glycation endproducts) końcowy produkt zaawansowanej
glikacji, jest produktem trwałym, mającym zdolność do tworzenia wiązań
krzyżowych między białkami.
"Pierwszą grupą komórek, u której wykryto obecność receptora dla białek
modyfikowanych przez AGEs, były makrofagi."
Cytaty z "Nieenzymatyczna glikozylacja białek-potencjalna rola w patogenezie
chorób i starzeniu" Gerontologia Polska" 9/2001
Pozdrawiam
Leszek
|