Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Blitva
Date: Thu, 01 Sep 2011 16:13:56 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <j3o3v3$na0$1@inews.gazeta.pl>
References: <j3ns93$qp$1@inews.gazeta.pl> <1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: gl164-25.master.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1314886435 23872 89.151.25.164 (1 Sep 2011 14:13:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Sep 2011 14:13:55 +0000 (UTC)
X-User: ania_pelc
In-Reply-To: <1...@4...net>
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:6.0) Gecko/20110812 Thunderbird/6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337362
Ukryj nagłówki
W dniu 01.09.2011 15:27, Maciek pisze:
> Dnia Thu, 01 Sep 2011 14:02:43 +0200, Anai napisał(a):
>
>> jagnięcinę...?
>
> Jagniecina bywa w sklepach, przynajmniej w Krakowie.
No tak na Podhalu to możliwe, u siebie jeszcze nie spotkałam.
>
> Blitva to nie szpinak, tylko burak lisciowy, smak ma jednak troche inny.
Tyle to ja wiem, w przepisach piszą jednak, że można zastąpić - to ja
też tak napisałam...
Sama użyłam sałaty rzymskiej - smak był identyczny. :)
> Generalnie to, co moglas jesc w Bašce, to tzw. "blitva lešo". Nie ma to nic
> wspolnego z wegierskim/polskim leczo :) Zielone jarzyny w wersji lešo
> (blitva, kapusta pastewna, szpinak, fasolka szparagowa, cukinia itp.) to po
> prostu jarzyny gotowane w osolonej wodzie z oliwa z oliwek (najlepiej
> nierafiniowana) i czosnkiem.
>
To, co jadłam w Bašce wyglądało i smakowało dokładnie, jak to, co sama
przyrządziłam - ziemniaki + liście :)
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|