Data: 2011-09-01 13:27:05
Temat: Re: Blitva
Od: Maciek <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 01 Sep 2011 14:02:43 +0200, Anai napisał(a):
> jagnięcinę...?
Jagniecina bywa w sklepach, przynajmniej w Krakowie.
Blitva to nie szpinak, tylko burak lisciowy, smak ma jednak troche inny.
Generalnie to, co moglas jesc w Bašce, to tzw. "blitva lešo". Nie ma to nic
wspolnego z wegierskim/polskim leczo :) Zielone jarzyny w wersji lešo
(blitva, kapusta pastewna, szpinak, fasolka szparagowa, cukinia itp.) to po
prostu jarzyny gotowane w osolonej wodzie z oliwa z oliwek (najlepiej
nierafiniowana) i czosnkiem.
--
Maciek
Karkulowsiał zwartusiał
Ratuwsianku Maciuwsio
|