Data: 2011-09-01 12:02:43
Temat: Blitva
Od: Anai <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ciut poszperałam w internecie, troszkę pokombinowałam,
to i owo w przepisie zrobiłam po swojemu i... jest!!!
Udało mi się odtworzyć smak blitvy, który poznałam podczas tegorocznego
pobytu w Basce na Krku.
Blitva
1 kg ziemniaków
1 kg sałaty rzymskiej, ewentualnie szpinaku w liściach.
3-5 dużych ząbków czosnku
sok z pół cytryny
oliwa
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w małej ilości
osolonej wody, aż będą miękkie.
Sałatę (szpinak) opłukać i pokroić (wyrzucając nerw liścia).
Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chwilkę smażyć,
żeby wydobyć jego aromat, dodać sałatę i dalej smażyć kilka minut, stale
mieszając.
Następnie skropić sokiem z cytryny, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić ok.
10 minut, aż woda odparuje. Wrzucić odcedzone ziemniaki i smażyć jeszcze
chwilę, na koniec obficie popieprzyć.
Świetne jako dodatek do potraw z grilla
- przede wszystkim ryb oraz owoców morza.
Jest jeszcze kilka chorwackich smaków, które marzy mi się odtworzyć, ale
skąd, u licha, wziąć świeże kalmary albo jagnięcinę...?
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|