Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Blitva
Date: Thu, 01 Sep 2011 14:02:43 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <j3ns93$qp$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: gl164-25.master.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1314878563 857 89.151.25.164 (1 Sep 2011 12:02:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Sep 2011 12:02:43 +0000 (UTC)
X-User: ania_pelc
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:6.0) Gecko/20110812 Thunderbird/6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337360
Ukryj nagłówki
Ciut poszperałam w internecie, troszkę pokombinowałam,
to i owo w przepisie zrobiłam po swojemu i... jest!!!
Udało mi się odtworzyć smak blitvy, który poznałam podczas tegorocznego
pobytu w Basce na Krku.
Blitva
1 kg ziemniaków
1 kg sałaty rzymskiej, ewentualnie szpinaku w liściach.
3-5 dużych ząbków czosnku
sok z pół cytryny
oliwa
sól, pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w małej ilości
osolonej wody, aż będą miękkie.
Sałatę (szpinak) opłukać i pokroić (wyrzucając nerw liścia).
Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chwilkę smażyć,
żeby wydobyć jego aromat, dodać sałatę i dalej smażyć kilka minut, stale
mieszając.
Następnie skropić sokiem z cytryny, podlać 2-3 łyżkami wody i dusić ok.
10 minut, aż woda odparuje. Wrzucić odcedzone ziemniaki i smażyć jeszcze
chwilę, na koniec obficie popieprzyć.
Świetne jako dodatek do potraw z grilla
- przede wszystkim ryb oraz owoców morza.
Jest jeszcze kilka chorwackich smaków, które marzy mi się odtworzyć, ale
skąd, u licha, wziąć świeże kalmary albo jagnięcinę...?
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|