Data: 2000-11-03 18:30:14
Temat: Re: Błonnik
Od: "Jerzy" <j...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik GRECHU <g...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8tsm80$or4$...@n...tpi.pl...
> Znajomy ma zapisaną dietę bezbłonnikową.
> Co nie powinien jeść,czyli co zawiera błonnik?
błonnik (celuloza )
Główny polisacharyd roślinny, o wzorze empirycznym (C6H10O5)n. Tworzy
szkielet ściany kmórkowej, stanowi ok. połowy suchej masy drewna; podstawowy
składnik włókien bawełny (ok. 95%), występuje też obficie we włóknach lnu,
konopi i juty. Celuloza jest homoglikanem nierozgałęzionym, złożonym z
8000-12 000 cząsteczek b-D-glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi typu
b1->4. Włókienka celulozy długości ok. kilku mikrometrów i w liczbie 40-70
tworzą mikrofibryle. Przestrzenie mikrofibrylarne wypełniają: hemicelulozy,
pektyny, ligniny i ekstenzyna (białko) tworzące łącznie tzw. macierz
(matriks).
Celuloza rozkładana jest do glukozy kolejno przez enzymy - celulazy i
celobiazę, występujące u niektórych bakterii i grzybów. Zwierzęta
przeżuwacze same nie trawią celulozy, a do jej trawienia wykorzystują
celulazy wytwarzane przez florę bakteryjną ich przewodu pokarmowego.
Człowiek też nie trawi błonnika, powinien jednak go spożywać, ponieważ
wpływa on korzystnie na perystaltykę jelit.
Czego nie jeść: bawełny, celofanu, wiskozy i sztucznego jedwabiu, drewna,
zwłaszcza sosnowego i świerkowego oraz ligniny. ;-)))
Pozdrawiam Jerzy
|