Data: 2001-01-30 21:36:41
Temat: Re: Boston Cream Pie
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Boston Cream Pie
Ten przepis nie jest przezemnie wyprobowany - sciagnelam go z "The
Fannie Farmer Cookbook".
Ciasto
80 gr masla
200 gr cukru
2 jajka
2 lyzeczki wanili
245 gr maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia
100 ml mleka
Rozgrzac piec do 180C/350F.
2 okragle blachy lub tortownice wysmarowac maslem i oproszyc maka.
Maslo utrzec z cukrem, dodac zoltka i wanilie, ubic. Dodac make i
proszek na zmiane z mlekiem, ubic dobrze. Osobno ubic bialka, wymieszac
z masa zoltkowa na 3 razy, delikatnie. Przelac do tortownic, 30-35 minut
az patyczek wlozony w srodek wyjdzie czysty.
Ostudzic kompletnie.
Krem
220 ml mleka
100 gr cukru
3 lyzki maki
2 zoltka
2 lyzeczki wanili
cukier puder
Zoltka ubic z cukrem, dodac make, wanilie i mleko, dobrze wymieszac i
gotowac w ciezkim garnku stale mieszajac na malym ogniu, az zgestnieje.
Ostudzic. Przelozyc tym kremem dwa krazki ciasta (jak wyzej), posypac
wierzch cukrem pudrem.
Magdalena Bassett
|