Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Botwinka - jak sie za to zabrac? Re: Botwinka - jak sie za to zabrac?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Botwinka - jak sie za to zabrac?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "m." <m...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Botwinka - jak sie za to zabrac?
Date: Sat, 10 Jun 2006 12:11:04 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 79
Message-ID: <e6e5ro$ppd$1@achot.icm.edu.pl>
References: <e691js$q3u$1@news.mm.pl> <e6e0tm$mpa$1@inews.gazeta.pl>
<e6e3r3$fsr$1@atlantis.news.tpi.pl> <e6e45p$o4k$1@achot.icm.edu.pl>
<e6e51d$dcm$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010099217.chello.pl
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1149934265 26413 84.10.99.217 (10 Jun 2006 10:11:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Jun 2006 10:11:05 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270674
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e6e51d$dcm$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "m." <m...@W...pl> wrote in message
> news:e6e45p$o4k$1@achot.icm.edu.pl...
> >
> > Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> > news:e6e3r3$fsr$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >>
> >> "Małgorzata Rawska" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
> >> news:e6e0tm$mpa$1@inews.gazeta.pl...
> >> > Sorki, chciałam odpowiedzieć na pytanie o zakwaszanie barszczu i
> >> > zrobiło
> >> > mi
> >> > z tego nowy post, zamiast dołączyć tutaj.
> >> > Więc wklejam ponownie:
> >> >
> >> >
> >> > Ja zakwaszam barszczyk botwinkowy kiszonym barszczem z buraków (do
> >> > kupienia
> >> > w każdym warzywniaku) i do smaku dodaję ciut koncentratu barszczu (do
> >> > kupienia w każdym spożywczym). Ten pierwszy zakwasza smak, ten drugi
> >> > intensyfikuje i "dosmacza".
> >> > Smak śmietany do zabielania jest nie do podrobienia przez najlepszy
> >> > jogurt.
> >> > Jeśli w grę nie wchodzi kaloryczność, to jednak polecam śmietanę ;)))
> >>
> >> Najgorzej bać się kaloryczności - i jeść niesmacznie, a moze tak pół
> > porcji?
> >> Ale dobrego i pominąć te ciastka, lody, cukierki i czekoladę?
> >> Najsmaczniejszym w barszczu czerwonym (botwince) jest zwykly ocet
> >> spirytusowy, lecz z umiarem.
> >> Buraki zakiszone mają swój urok, ale nie jest to metoda na botwinkę.
> >> Proponuję zakwaszać częściowo dobrym kwasem z ogórków, ale i tak nie
daję
> > go
> >> dużo i wtedy też dokwaszam troszkę octem.
> >
> >
> > A ja sposobem babci dodaję ocet ze słoika ze śliwkami. I pysznie
wychodzi.
> > Ciekawe czy ocet z gruszek też będzie tak dobrze wpływał na botwinkę?
> > Śliwki
> > w occie się kończą.
> >
> > m.(co dziś obiadu nie gotuje a mężowi zarekomenduje ryż z truskawkami,
> > śmietaną i cukrem)
>
> Jeśli już to z marynowanej papryki.

Hm, papryki też resztki (babcinej oczywiście, ale śliwki sama robiłam :P )
Więc mam nauczkę na przyszłość więcej przetworów i nie wylewać zalewy
paprykowej.

Tyle, że ten razem z papryką używam w
> lepszym zestawieniu - sos a la Bologne

jak robisz? - bo ja albo w ogóle, albo po chamsku - ze słoika

z mielonym mięskiem do makaronu
> własnego wyrobu (maszynka do makaronu Marcato
>
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=C&id4=Ma
szynki_do_makaronu&id5=00358-2&pokaz=1&sid=24ed0e8c4
6aa19f9c2eb70a847757f00)
> http://www.marcato-omc.com/

u mnie nie przejdzie - jestem celiakiem a moja maka to porażka, nic się nie
klei no i ja jej nie lubię (tzn. niczego z niej nie lubię)
>
> Biedny mężuś, powinien odstawić od swojego cycka...


Zasłużył na brak obiadu, zresztą zawsze może pojechać do mamusi. A tak na
marginesie to ja odstawiam od swojego cycka, bo się rozbestwił :P

m. (co chyba zeżre wszystkie truskawki, a na obiad dla męża zostanie ryż,
śmietana i cukier)


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.06 Panslavista
10.06 m.
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem