Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anka P." <p...@u...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Brokul
Date: Fri, 7 Sep 2001 09:51:33 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 34
Message-ID: <9n9u98$brf$1@news.tpi.pl>
References: <9n8lhi$1k7k$1@riot.atman.pl> <9n8o13$icr$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: usi.intech.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 999849064 12143 195.116.242.25 (7 Sep 2001 07:51:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Sep 2001 07:51:04 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:66738
Ukryj nagłówki
> sie go myje, dzieli/nie dzieli
> wrzuca do osolonego i lekko poslodzonego wrzatku
> LODYGAMI W DOL !!!!
> i gotuje sie on tam (kwiat sie gotuje szybciej, wiec
> wystarczy jak jest na gorze) kilka minut moze ok. 12 ....
> ostrym nozem sie sprawdza czy juz (ma wchodzic
> ten noz z lekkim oporem)
> lodyga ugotowanego b. powinna byc calkiem przezroczysta
> ale twardawa;
> a do tego buleczka tarta podpieczona na sucho
> na patelni i potem do niej maslo,
> albo w ogole elegancja: sos beszamelowy
> (ksiazka kucharska albo archiwum grupy).
> :))
to pyszny przepis ;-)
ze wzgledu ze jestem amatorka brokul , wynalazlam pare innych sposobow
konsumpcji
np takie ugotowanego w calosci mozna polac podgrzana smietana z sola i
pieprzem , calkiem smaczne
albo przepis na "brokuly a la szpinak" , jesli ktos jest amatorem
szpinaku to na pewno ten sposob mu przypadnie do gustu
po ugotowaniu nalezy brukuly rozrobnic , moze byc narzedziem ktorego
zwykle uzywamy do ubijania ziemniakow , nastepnie nalezy dodac 2 zabki
czosnku rozbitego na miazge , sol , pieprz.... lyzke smietany ,
wymieszac , nastepnie robimy zasmazke z lyzki masla i lyzeczki maki
aha ..... mimo ze to brukuly a la szpinak , nie dodajemy rozdrobnionego
jajka w tym przypadku , to jedyna roznica ;-)
polecam bo naprawde jest pyyyszne
matka
|