Data: 2000-10-31 19:20:55
Temat: Re: Brukselka palce lizac
Od: "Jerzy" <j...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Arleta <a...@i...ca> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@i...ca...
> > No to w kapuście, brukselce czy fasoli lub w grochu musi być cos jeszcze
> brukselka Pszemolek to kapusta -kapusta brukselska a fasola i groch to
straczkowe
Jak to zwykle bywa, wszyscy mają trochę racji a prawda leży pośrodku.
Jedz to co lubisz bowiem jesteś tym co zjesz.
A oto dowód na to, że człowiek powinien jeść jedno i drugie.
Przykłady enzymów, ich źródło oraz katalizowana przez nie reakcja:
Enzym ~~Źródło~~Reakcja
Pepsyna~~sok żołądkowy~~hydroliza białek do peptydów i aminokwasów;
Ureaza~~soja, bakterie~~hydroliza mocznika do amoniaku i CO2;
Amylaza~~ślina, sok trzustkowy~~hydroliza skrobi do maltozy;
Fosforylaza~~mięśnie, wątroba, tkanki roślinne~~odwracalna fosforoliza
skrobi i glikogenu do glukozo-1-fosforanu;
Transamninaza~~różne tkanki zwierzęce i roślinne~~przenoszenie grupy
aminowej z aminokwasów na ketokwasy;
Izomeraza fosfoheksozowa ~~mięśnie, drożdże ~~interkonwersja
glukozo-6-fosforanu i fruktozo-6-fosforanu;
Dekarboksylaza pirogronianowa ~~drożdże, bakterie, tkanki roślinne
~~dekarboksylacja pirogronianu do aldehydu octowego i CO2;
Katalaza ~~erytrocyty, wątroba ~~rozkład nadtlenku wodoru na tlen i wodę;
Dehydrogenaza alkoholowa ~~wątroba utlenianie ~~alkoholu do aldehydu
octowego;
Oksydaza ksantynowa ~~mleko, wątroba ~~utlenianie ksantyny i hipoksantyny do
kwasu moczowego.
I ciekaw jestem, kto teraz ułoży przepis taki aby to co podałem wyżej się
nie wykluczało.
Niektórych składników nie należy bowiem ze sobą łączyć gdyż..., no właśnie i
stąd te dolegliwości się biorą.
Pozdrawiam Jerzy.
|