Data: 2001-09-26 06:15:53
Temat: Re: Bulle szwedzkie - buleczki cynamonowe
Od: "asia" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
adiola <a...@p...com> wrote in message
news:9orb4a$78i$2@pingwin.acn.pl...
> Na prosbe grupowych kolezanek przytocze 2 przepisy.
> Jeden jest stary, drugi mlodszy i juz byl na grupie pt.: strucla
>
> Stary
> bulle szwedzkie
> 5 dag drozdzy
> 15 dag margaryny
> 3 dl mleka
> 2 dl cukru
> 10 dl maki
> szczypta soli
> Drozdze rozetrzec z lyzeczka cukru, polaczyc z cieplym mlekiem, rozpuscic
> cukier. Wymieszac z maka + sol i dodac roztopiona margaryne. Wyrobic
ciasto,
> postawic w cieple do wyrosniecia. Podzielic na czesci (2 lub 3 ),
> rozwalkowac, posmarowac czym lubicie :
> cynamon + cukier+ margaryna
> margaryna + cukier + orzechy wloskie
> margaryna + cukier + wiorki kokosowe
> powidla sliwkowe
> marmolada
> czekolada
> itd.
> Nie polecam tylko dzemu, bo wyplywa :((((((
> Zwinac rolade i kroic w plasterki 2,5 - 3 cm.
> Powkladac do papiurkow muffinkowych, posmarowac rozbeltanym jajem,
poczekac
> az podrosna i do pieca 250 st.
> na 5-10-15 min, az beda ladnie przypieczone ( wszystko zalezy do kuchni ).
> Jak nie ma papierkow muffinkowych, to mozna klasc na papier do pieczenia (
> troche sie rozjada ).
>
> Mlodszy
> Strucla
> 7 dl maki
> 2,5 dag margaryny
> 2,5 dl mleka
> 5 dag drozdzy
> 1 dl cukru
> szcz
>
> buleczki wykonac jak wyzej . Strucle wychodza dwie ( ja robie w
> blaszkach ). Strucle pieke w 225 st. ok pol godziny do 40 min.
>
> Pare uwag praktycznych :
>
> Drozdze moga byc suszone i mieszam je z maka
> Wszystko wyrabiam w malakserze
>
> Jak macie jeszcze jakies pytania to walcie jak w dym , juz mi mozg
odmawia
> posluszenstwa i ide do cieplutkiego wyrka :)))))))))))
> pozdr.
> adiola ( klejace sie oczka )
>
>
>
>
|