Data: 2003-08-24 17:43:02
Temat: Re: Bylo - dynia co z nej zrobic
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Stanislaw wrote:
>
> No i tak! Posluchalem rady Magdy oraz wlasnej improwizacji i zrobilem.
> Tzn zawekowalem w zalewie slodko-kwasnej.
> Dynie obralem pokroilem w kostke 2x2 cm i do gara podgotowalwem .I tu uwaga
> ! Dynia bardzo szubko mieknie. Ja przeholowalem o jakes dwie minuty
> gotowania.Jak woda z dynia zacznie wrzec to praktycznie 2 min. wystarczy.
> Syrop do dyni zgodnie z tym co pisala Magda.1/4 kg cukru zalamem wrzaca woda
> wymieszalem (wody nie za duzo) i wlalem 1/2 litra octu 10%.Zagotowalem ten
> wywar - syrop.
> Zlalem wode z dyni i zalalem dynie syropem .Podgotowalem do pierwszego
> wzrenia i odstawilem na dzien nastepny.Jak calos ostygla posmakowalem
> i.....dobre.Tylko w moim przypadku jak wspomnialem za dlugo gotowalem dynie
> i ciut za miekka.
> Na drugi dzien zlalem syrop do oddzielnego garka .Dynie wlozylem do
> przygotowanych sloikow.Syrop ponownie zagotowalem z dodatkiem gozdzikow i
> cynamonu.Ilosci przypraw tak na "oko" i goracym wywarem zalalem sloiki z
> dynia,Zakrecilem wieczka.Po ostygnieciu bez pasteryzowania odstawilem w
> chlodne miejsce.
> Sadze,ze wszystko bedzie OK!
> Przekonam sie po otwarciu pierwszego sloika.
Swietnie, dzieki za potwierdzenie przepisu - gdy moje dynie dojrzeja,
napewno wyprobuje.
MB
|