Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!news.belwue.d
e!news-ge.switch.ch!switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Były sobie pytania dwa
Date: 5 Aug 2003 08:14:51 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 29
Message-ID: <bgnp1r$hqd$1@sunnews.cern.ch>
References: <5...@i...isdc.unige.ch>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1060071291 18253 (None) 137.138.171.22
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
X-You-Are-A-Geek: Yeah. Only geeks read headers :->
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX)
(Linux/2.4.18-27.7.x.cern (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:168491
Ukryj nagłówki
Milena <lemina_ksi@ciach_toyahoo.fr> wrote:
> Jestem obecnie na wygnaniu i mam wielki problem z białym twarogiem.
Hihi, odwieczny problem wygnańców: biały ser i ogórki kiszone ;-)
> Przeszukałam archiwum grupy i niestety nie znalazłam odpowiedzi na
> pytanie: Czy można używać mleka z uszami? Ups - o UHT (u-cha-te) mi
> oczywiście chodzi. W archiwum znalazłam jedynie informację o mleku
> zwykłym z woreczka, a o ile pamiętam, to to w woreczku nie jest UcHaTe.
Mleko UHT oczywiście da się 'zsiąść' po dodaniu śmietany, ale jest to
cokolwiek ryzykowne -- czasem takie mleko zamiast ukisnąć się po prostu
psuje. Metodą prób i błędów, a także dzięki podpowiedziom życzliwych ludzi,
doszłam do takiego oto przepisu na robienie domowego białego sera: Biorę co
najmniej 2 litry mleka (świeżego pasteryzowanego) oraz kubek kwaśnej śmietany
(creme fraiche epaisse albo też acidulee), wylewam to do dużego płaskiego
rondla i zostawiam, aż się zsiądzie. Zsiadłe mleko kroję w kwadraty i
podgrzewam na malutkim ogniu aż do wytrącenia twarogu. Ważne: nie mieszać!
Gdy już wyraźnie oddzieli się serwatka, wylewam zawartość garnka na durszlak
wyłożony gazą i czekam cierpliwie, aż odcieknie ;-) (Można przez tę gazę
odciskać.) Wychodzi całkiem niezły biały ser -- jeśli planujesz upiec sernik,
to radzę wziąć tłuste mleko albo dodać więcej śmietany. Ot, i cała metoda --
prosta, a efekty całkiem zadowalające :-)
Anetek, takoż na wygnaniu, i to zdaje się w tym samym miejscu :-)
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|