Data: 2003-08-05 08:14:51
Temat: Re: Były sobie pytania dwa
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Milena <lemina_ksi@ciach_toyahoo.fr> wrote:
> Jestem obecnie na wygnaniu i mam wielki problem z białym twarogiem.
Hihi, odwieczny problem wygnańców: biały ser i ogórki kiszone ;-)
> Przeszukałam archiwum grupy i niestety nie znalazłam odpowiedzi na
> pytanie: Czy można używać mleka z uszami? Ups - o UHT (u-cha-te) mi
> oczywiście chodzi. W archiwum znalazłam jedynie informację o mleku
> zwykłym z woreczka, a o ile pamiętam, to to w woreczku nie jest UcHaTe.
Mleko UHT oczywiście da się 'zsiąść' po dodaniu śmietany, ale jest to
cokolwiek ryzykowne -- czasem takie mleko zamiast ukisnąć się po prostu
psuje. Metodą prób i błędów, a także dzięki podpowiedziom życzliwych ludzi,
doszłam do takiego oto przepisu na robienie domowego białego sera: Biorę co
najmniej 2 litry mleka (świeżego pasteryzowanego) oraz kubek kwaśnej śmietany
(creme fraiche epaisse albo też acidulee), wylewam to do dużego płaskiego
rondla i zostawiam, aż się zsiądzie. Zsiadłe mleko kroję w kwadraty i
podgrzewam na malutkim ogniu aż do wytrącenia twarogu. Ważne: nie mieszać!
Gdy już wyraźnie oddzieli się serwatka, wylewam zawartość garnka na durszlak
wyłożony gazą i czekam cierpliwie, aż odcieknie ;-) (Można przez tę gazę
odciskać.) Wychodzi całkiem niezły biały ser -- jeśli planujesz upiec sernik,
to radzę wziąć tłuste mleko albo dodać więcej śmietany. Ot, i cała metoda --
prosta, a efekty całkiem zadowalające :-)
Anetek, takoż na wygnaniu, i to zdaje się w tym samym miejscu :-)
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|