Data: 2004-07-26 20:15:19
Temat: Re: CIASTO JABLKOWE na patelni
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Placek jablkowy do gory nogami
(ciasto pieczone w patelni zeliwnej)
4 duze jablka
sok z 1 cytryny i z 1 pomaranczy
3/4 szklanki cukru (180 gr)
110 gr masla
1 szklanka maki (160 gr)
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Rozgrzac piec do 180°C
Jablka (nie obrane) pokroic w grube plastry, odrzucic gniazda nasienne. W
ciezkiej patelni skarmelizowac 1/4 szklanki cukru i rozprowadzic widelcem po
calym dnie. Ulozyc na tym plasterki jablek, zazebiajac o siebie i zalac sokiem
z cytryny i pomaranczy. Dusic na malym ogniu az polowa soku odparuje, czyli
bedzie gesty syrop na dnie, okolo 2 minuty. Zdjac patelnie z ognia. W mikserze
ubic pozostaly cukrier z maslem, dodac jajka, make i proszek i ubijac 2 minuty,
az puszyste. Rozprowadzic rowno po jablkach. Wstawic patelnie na najwyzsza
polke w piekarniku i piec az zlote, okolo pol godziny, sprawdzic patyczkiem,
czy ciasto upieczone. Wyjac i zostawic na 1-2 minuty, nastepnie zakryc patelnie
talerzem i odwrocic ciasto na talerz. Powinno wyjsc bez problemu. Podawac
cieple, mozna z bita smietana lub lodami.
Magdalena Bassett.
|