Data: 2009-09-01 10:50:45
Temat: Re: CZULENT
Od: Slavinkełe <s...@a...isr>
Pokaż wszystkie nagłówki
Slavinka pisze:
> Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h78ddq$ru7$2@nemesis.news.neostrada.pl...
>> ZASADY KUCHNI ŻYDOWSKIEJ
>>
>> Głównymi zasadami jest wykluczenie mięsa niektórych zwierząt (m.in.
>> świń), krwi, łączenia mięsa z mlekiem, niektórych ryb (tych, które nie
>> mają łusek) i owadów. Mięso dozwolone musi pochodzić ze specjalnego,
>> rytualnego uboju zwanego szechitą. Kuchnia żydowska, zwłaszcza
>> bliskowschodnia, posiada wiele cech wspólnych z kuchnią arabską. Wynika
>> to i ze stosowania tych samych regionalnych produktów, i podobieństwa
>> nakazów religijnych, opartych na tym samym źródle. Charakterystyczne dla
>> kuchni żydowskich są specjalne potrawy przygotowywane przed szabatem, w
>> czasie którego ortodoksyjnemu Żydowi nie wolno gotować ani rozpalać w
>> piecu. Stąd powstały różnego rodzaju zimne przekąski, a także potrawy
>> duszone przez kilkanaście godzin w stygnących piecach chlebowych (np.
>> czulent).
>>
>> Stąd moje pytanie znacie dobry przepis na CZULENT ?
>
> UWAGA - PODSZYWACZ - KONTAKT MOŻE SKUTKOWAĆ ZAWIRUSOWANIEM KOMPA !!!
>
>
same sie podszywełe ty goju
--
http://ujeb.pl/majnekuchele/
|