« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-29 17:05:39
Temat: CanelloniPoszukuje przepisów na Canelloni.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-29 18:25:28
Temat: Re: Canelloni
----- Original Message -----
From: "Piotr Szuta" <l...@p...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, January 29, 2002 6:05 PM
Subject: Canelloni
> Poszukuje przepisów na Canelloni.
>
Robie ze szpinakiem, znakomite:
Na 2 osoby:
8 rur makaronowych
paczka szpinaku mrożonego
garść (moja - mała) parmezanu pokrojonego w kosteczkę
puszka pomidorów - też pokrojonych, nie w całości
łyżka masła - czubata
4 ząbki czosnku
Do szpinaku: 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki
pieprzu
Do sosu: 2 łyżki bazylii, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, szczypta cayenne
Szpinak rozmrozić, odcisnąć, przesmażyć na maśle, wcisnąć czosnek, doprawić
solą, pieprzem, gałką - nie żałować przypraw. Popróbować - dobre i trochę za
dużo na taką porcję makaronu. W garnuszku zagotować pomidory, doprawić
porządnie, powinno być słone i pikantne. Do przestudzonego szpinaku dodać
parmezan. Rury canelloni nadziewać szpinakiem (ja to robię taką tutką jak do
przybierania ciasta), układać po 4 w płaskich naczyniach żaroodpornych,
zalać sosem (powinno go być tyle, żeby przykrył cały makaron, jak za mało,
uzupełnić wodą), zapiekać odkryte przez 0,5 godziny w temperaturze 200 C.
Smacznego
--
Macabra
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-29 21:09:49
Temat: Odp: CanelloniCannelloni to fajna potrawa, już robiłam i wyszło smaczne.
Cannelloni faszerowane
składniki na 4 osoby- 500 gr cannelloni do napełnienia- 300 gr mięsa
mielonego(wołowina lub wieprzowina)- 200 gr białej kiełbasy,100 gr salami, 3
ugotowane jajka, 50 gr oliwy z oliwek, (lub 1 łyżka smalcu), pikantny ser,
pieprz, sól.
Przygotowanie:W sporej ilości posolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy
ugotować makaron "cannelloni" na "półtwardo" następnie po odcedeniu ułożyć
je na czystej ściereczce celem ich ostudzenia. Pokroić w drobną kosteczkę
salami, ściągnąć z białej kiełbasy skórkę, połączyć z mielonym mięsem i
całość przyrumienić w rondlu na bardzo małym płomieniu używając do tego celu
odrobinę oliwy.Wyjąć łyżką cedzakową lekko odsączoną z sosu masę mięsną (sos
przyda się nam później) przepuścić przez maszynkę do mięsa dodać grubo
pokrojone (posiekane) jajka "na twardo", sól, pieprz i dokładnie wymieszać
otrzymaną masę.Cannelloni napełniamy otrzymaną masą, następnie umieszczamy
je w żaroodpornym naczyniu, którego dno smarujemy odrobiną oliwy z oliwek
lub smalcem. Wskazane jest aby umieścić maksimum dwie warstwy cannelloni
które na koniec polewamy pozostałym z przygotowaniaa farszu mięsnego sosem
oraz posypujemy tartym serem. Naczynie wstawić do gorącego piekarnika na
około 20 minut.Smacznego !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-30 07:05:16
Temat: Re: Canelloni> Robie ze szpinakiem, znakomite:
[ciach]
Czy wyszloby dobrze gdyby to samo zrobic jako lasagne? Płaty makaronu
przełozyc szpinakiem i wszystko zalac sosem pomidorowym....
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-30 07:42:18
Temat: Re: CanelloniPyszne Canelloni jest z nadzieniem drobiowo brokułowym. Mięso drobiowe, np.
pierś zmielić w maszynce razem z czosnkiem i przesmażyć doprawiając do smaku.
Ugotować brokuły i następnie zmiksowawać z mięsem i tą papką wypełniać rurki.
Zapiekać pod beszamelem z serem. Pyszne jest także jak przygotuje się beszamel
z serem pleśniowym w nieweilkich ilościach. Naprawdę polecam!
Pozdrawiam
Asia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-30 13:59:51
Temat: Re: CanelloniFrom: Basia <b...@p...onet.pl>
> > Robie ze szpinakiem, znakomite:
>
> [ciach]
>
> Czy wyszloby dobrze gdyby to samo zrobic jako lasagne? Płaty makaronu
> przełozyc szpinakiem i wszystko zalac sosem pomidorowym....
Pewnie tak...
K. Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-01 16:00:18
Temat: Re: Canelloni
"Macabra" <i...@r...com.pl> wrote in message
news:006901c1a8f2$848c6530$f60c63d9@nieznany...
> Robie ze szpinakiem, znakomite:
> Na 2 osoby:
> 8 rur makaronowych
> paczka szpinaku mrożonego
> garść (moja - mała) parmezanu pokrojonego w kosteczkę
> puszka pomidorów - też pokrojonych, nie w całości
A mozesz podac jaka pojemnosc ma puszka pomidorow?
Dziekuje
Anita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-01 20:34:03
Temat: Re: CanelloniFrom: "Anita" <v...@s...ca>
> A mozesz podac jaka pojemnosc ma puszka pomidorow?
> Dziekuje
O rrrany... To wyglada jak puszka mleka skondensowanego, ale chwilowo nie
mam na skladzie to Ci nie powiem...
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-02 02:30:27
Temat: Re: Canelloni
>
> O rrrany... To wyglada jak puszka mleka skondensowanego, ale chwilowo nie
> mam na skladzie to Ci nie powiem...
>
> Macabra
To juz mi wystarczy:-)
dziekuje
Anita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |