Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!no
t-for-mail
From: Jacek Wilczkowski <W...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Canelloni,z czym?
Date: Thu, 13 Jan 2000 14:20:09 +0100
Organization: NoS/BBDO
Lines: 31
Message-ID: <3...@n...com.pl>
References: <9...@g...newsgate.pl>
Reply-To: W...@n...com.pl
NNTP-Posting-Host: brick-dial4.ikp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.ipartners.pl 947769630 81254 157.25.55.5 (13 Jan 2000 13:20:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Jan 2000 13:20:30 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.7 (Macintosh; I; PPC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21161
Ukryj nagłówki
aga zawadzka wrote:
> Czym oprócz farszu z mięsa mielonego mogę nadziewać ten makaron (mam tylko
> jeden przepis). Może było już o tym ?
(za programem telewizyjnym Roberta Maklowicza i Michaela Logozzo sprzed dwóch
lat)
Skladniki:
paczka mrożonego szpinaku
30-40 dag bialego sera (moze byc w 1/3 zastapiony przez serek tofu)
1 jajko (niekoniecznie)
10 dag startej mozzarelli
trochę tartego parmezanu
pieprz, galka muszkatulowa
3-4 zabki czosnku
Na rozgrzana oliwe wrzucamy czosnek pokrojony w ósemki, czekamy az zmieknie.
Dodajemy szpinak i odparowujemy go. Odstawiamy do ostygniecia i dodajemy
bialy ser, mozzarelle, parmezan, ew. jajko. Doprawiamy czarnym pieprzem i
galka. Napychamy tym surowy makaron (ja uzywam do tego szprycy do dekorowania
tortów).
Sos, którym zalewam makaron to de Mornay (nie jestem pewien pisowni) czyli
beszamel z dodatkiem galki muszkatulowej i parmezanu. Poniewaz uzywam
surowego makaronu, robie troche rzadszy sos i zapiekam ok. 25 minut (15 pod
przykryciem, 10 bez). Do popicia polecam pólwytrawne biale wino.
Uwaga - nadaje sie to równiez do przekladania lasanii!
Smacznego - Wilu
|