Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cannelloni z tuńczykiem
Date: Thu, 29 Nov 2001 13:10:50 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 24
Sender: g...@p...onet.pl@zycie.waw.pdi.net
Message-ID: <9u58jj$oql$1@news.onet.pl>
References: <9u57nv$46h$1@h1.uw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: zycie.waw.pdi.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1007035827 25429 213.146.32.135 (29 Nov 2001 12:10:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Nov 2001 12:10:27 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84661
Ukryj nagłówki
> Kochani
> Mam zlecenie na wykonanie ww. cannelloni. Mam pewną wizję wykonania potrawy,
> ale liczę jeszcze na wasze sugestie.
> Rurki chcę nafaszerować mięskiem tuńczyka, myślę o wzbogaceniu tego
> czosnkiem, natką i serem żółtym tartym. Tylko oczy sam farsz nie będzie za
> suchy?
> Bo sosem pomidorowym chcę polać tylko z zewnątrz, tzn. kluseczki już ułożone
> w naczyniu.
> Co radzicie?
> I jeszcze pytanie: czy lepiej użyć suchych rurek cannelloni czy też jak
> robią niektórzy wykonać je własnoręcznie z podgotowanych płatów lazanii?
> Kolacja ma być dziś wieczorem, wiec niecierpliwie czekam na sugestie.
> MauaM
>
>
Moim zdaniem beda za suche i dobrze byloby farsz wymieszac z odrobina
beszamelu. Jezeli chodzi rurki to ja najbardziej preferuje tzw podgotowane
czyli preboiled lub po niemiecku vorgekocht. Zdecydowanie latwiej je sie
faszeruje nawet przy uzyciu lyzeczki a nie rekawa czy strzykawy no i nie
trzeba ich wczesniej podgotowywac samemu. Po zapieczeniu takie rurki
zachowuja swoj ksztalt i wygladaja ardzo ozdobnie tylko trzeba pomietac by
sos mial odpowiednia wilgotnosc bo rurki chclona troche plynu
|