Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
s.onet.pl!not-for-mail
From: "jot.be" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chianti
Date: Mon, 15 Dec 2003 14:20:56 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Sender: j...@p...onet.pl@qg124.internetdsl.tpnet.pl
Message-ID: <brkcfq$1gp$1@news.onet.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: qg124.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1071494458 1561 80.55.32.124 (15 Dec 2003 13:20:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Dec 2003 13:20:58 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183269
Ukryj nagłówki
> Znalazłem butlę (3,7 l ) Chianti Ruffino z 1973 roku.
> Moje pytanie brzmi czy trzydziestoletnie czerwone chianti nadaje się
jeszcze do
> spozycia?
Raczej nie bardzo.Chianti w duzych butlach jest zazwyczaj pośledniej jakości
(czasem niestety wręcz parszywej).Co szkodzi jednak spróbować?
Jak zepsute - poznasz po zapachu (i smaku) natychmiast.
>Nie wszystkie wina jak wiadomo mogą przez taki okres lezakowac.
To prawda, zdecydownie nie wszystkie, a nawet bardzo niewiele i to w
specjalnych warunkach raczej.
W szafce kuchennej raczej żadne nie wytrzyma.
> Niepokojace jest ze na dnie wytworzyla sie warstewka osadu i drobnych
fusow.Czy
> to normalne po takim okresie?
To akurat bywa normalne nawet przy winach znakomitej jakości.
Zdekantuj je do innego naczynia np. karafki przed spróbowaniem (tzn. przelej
część z góry powoli
po ściance uważając ab nie przelać fusów.)
Pozdr
|