Data: 2003-12-15 13:20:56
Temat: Re: Chianti
Od: "jot.be" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Znalazłem butlę (3,7 l ) Chianti Ruffino z 1973 roku.
> Moje pytanie brzmi czy trzydziestoletnie czerwone chianti nadaje się
jeszcze do
> spozycia?
Raczej nie bardzo.Chianti w duzych butlach jest zazwyczaj pośledniej jakości
(czasem niestety wręcz parszywej).Co szkodzi jednak spróbować?
Jak zepsute - poznasz po zapachu (i smaku) natychmiast.
>Nie wszystkie wina jak wiadomo mogą przez taki okres lezakowac.
To prawda, zdecydownie nie wszystkie, a nawet bardzo niewiele i to w
specjalnych warunkach raczej.
W szafce kuchennej raczej żadne nie wytrzyma.
> Niepokojace jest ze na dnie wytworzyla sie warstewka osadu i drobnych
fusow.Czy
> to normalne po takim okresie?
To akurat bywa normalne nawet przy winach znakomitej jakości.
Zdekantuj je do innego naczynia np. karafki przed spróbowaniem (tzn. przelej
część z góry powoli
po ściance uważając ab nie przelać fusów.)
Pozdr
|