Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.glorb.com!sn-xt-sjc-05!sn-xt-sjc-08!sn-po
st-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chinskie pierożki/ Char Siu Bao
Date: Sun, 24 Jun 2007 09:54:54 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <f5ljrh$500$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <f5ljrh$500$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 40
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298138
Ukryj nagłówki
Bożena wrote:
> Witajcie :)
> Jedna nasz grupowiczka wyszperała takie oto sliczne ciastka/pierozki:
> http://glinki.com/?l=riebse ... i naszła mnie ciekawość... Z jakiego ciasta
> są one zrobione? Na pierwszy rzut oka wygląda na coś w stylu drożdzowego na
> parze, ale z obrazków przepisu (przepis jest tu:
> http://glinki.com/?l=ehppif ) raczej już tak nie wygląda. Czy jest tu może
> ktoś, kto wie coś na ten temat i potrafi zaspokoić moją ciekawość? ;))
>
> Bożenka z Wilna :)
> słoneczna miodzio dziewczyna
> Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
>
>
Bozenko, te bulki i pierozki sa z drozdzowego ciasta, ale nie sa
slodkie, choc do ciasta dodaje sie troche cukru. Sa to typowe chinskie
nadziewane bulki, bao zi, czasami ponacinane, zeby nadzienie wyszlo w
czasie pieczenia, czasami nadzienie jest calkowicie zamkniete, jak w
polskich pa,czkach. Na tych zdjeciach jest i nadzienie z papryki i
kapusty, z pasty z fermentowanej fasoli, z szynka i cebula (Sheng jian
bao), z BBQ wieprzowina (char siu bao), itd. Uzywa sie zwyklego ciasta
drozdzowego bez jajek.
Zwykle codzienne bulki chinskie (Hua Juan) robi sie prosto - ciasto
drozdzowe rozwalkowac w prostokat, posmarowac olejem sezamowym, zwinac w
rulon, pociac rulon na paski 4 cm szerokosci, w poprzek kazdego paska
nacisnac tepa strona noza, zeby scisnac srodek i zeby przeciete strony
sie otworzyly, "piec" na parze na kawalkach pergaminu w bambusowym
koszyku. Podawac z sosem do maczania lub bez.
Albo wycinac kolka, ulozyc nadzienie w srodku i skrecic calosc w bulke z
czubkiem (bao zi - co tlumaczy sie na bulka-pierog).
A dalej mozna sobie wymyslac dodatki do srodka, jak np. ostra pasta z
papryki z poszatkowana kapusta, cebulka dymka z np. kurzym miesem
pocietym na male kawalki (zhi bao ji), itp. Wszystko to doprawione po
chinsku, tzn, olejem sezamowym, imbirem, czosnkiem.
MB
|