Data: 2007-06-24 16:54:54
Temat: Re: Chinskie pierożki/ Char Siu Bao
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bożena wrote:
> Witajcie :)
> Jedna nasz grupowiczka wyszperała takie oto sliczne ciastka/pierozki:
> http://glinki.com/?l=riebse ... i naszła mnie ciekawość... Z jakiego ciasta
> są one zrobione? Na pierwszy rzut oka wygląda na coś w stylu drożdzowego na
> parze, ale z obrazków przepisu (przepis jest tu:
> http://glinki.com/?l=ehppif ) raczej już tak nie wygląda. Czy jest tu może
> ktoś, kto wie coś na ten temat i potrafi zaspokoić moją ciekawość? ;))
>
> Bożenka z Wilna :)
> słoneczna miodzio dziewczyna
> Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
>
>
Bozenko, te bulki i pierozki sa z drozdzowego ciasta, ale nie sa
slodkie, choc do ciasta dodaje sie troche cukru. Sa to typowe chinskie
nadziewane bulki, bao zi, czasami ponacinane, zeby nadzienie wyszlo w
czasie pieczenia, czasami nadzienie jest calkowicie zamkniete, jak w
polskich pa,czkach. Na tych zdjeciach jest i nadzienie z papryki i
kapusty, z pasty z fermentowanej fasoli, z szynka i cebula (Sheng jian
bao), z BBQ wieprzowina (char siu bao), itd. Uzywa sie zwyklego ciasta
drozdzowego bez jajek.
Zwykle codzienne bulki chinskie (Hua Juan) robi sie prosto - ciasto
drozdzowe rozwalkowac w prostokat, posmarowac olejem sezamowym, zwinac w
rulon, pociac rulon na paski 4 cm szerokosci, w poprzek kazdego paska
nacisnac tepa strona noza, zeby scisnac srodek i zeby przeciete strony
sie otworzyly, "piec" na parze na kawalkach pergaminu w bambusowym
koszyku. Podawac z sosem do maczania lub bez.
Albo wycinac kolka, ulozyc nadzienie w srodku i skrecic calosc w bulke z
czubkiem (bao zi - co tlumaczy sie na bulka-pierog).
A dalej mozna sobie wymyslac dodatki do srodka, jak np. ostra pasta z
papryki z poszatkowana kapusta, cebulka dymka z np. kurzym miesem
pocietym na male kawalki (zhi bao ji), itp. Wszystko to doprawione po
chinsku, tzn, olejem sezamowym, imbirem, czosnkiem.
MB
|