Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chipsy Chrupki Przyprawy
Date: Wed, 18 Aug 2004 19:43:03 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <cg0bg7$se0$1@inews.gazeta.pl>
References: <cfq30t$bq2$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: client106.fwdc1.hawkcommunications.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1092858183 29120 172.20.26.235 (18 Aug 2004 19:43:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 Aug 2004 19:43:03 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: client106.fwdc1.hawkcommunications.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:211616
Ukryj nagłówki
Pierun <u...@w...pl> napisał(a):
> Witam Was
> Szukam dobrego przepisu na domowe Chipsy (czpisy ;-)
> Do tej pory robilem je z ziemniakow krojonych na krajalnicy do chleba ,
> wszystko ok ale nie potrafie ich dobrze przyprawic. Jestem z tych 'slonych'
> wiec eksperymenty z pieprzem, papryka, sola juz przerobilem. Byc moze sa
> jakies panierki do chipsow? Zancie takie?
>
> Jakies doswiadczenia? prosze o rady
Zamiast z ziemniakow - sprobuj palntain Plantain wyglada jak banan ale
uzywa sie go do gotowania. Zwykle jest to taki dlugi, gruby "banan." Mozna
kupic w PL - sam kupowalem jakies dwa lata temu w jakims leklerku czy innym
swoiskim sklepie...
Kup twardego, bardzo zielonego plantaina, zedrzyj z niego skorke
(to "zedrzyj" nalezy traktowac doslownie o skora z zielonego plantaina
schodzi raczej ciezko...) Pokroj w plastry i usmaz w oleju az beda chrupkie
po zym posol i skonsumuj. Mozna jesc same albo podac do roznych dan
latynoskich. Dobre do "wybierania" salsy z polmiska :-)))
Tylko do tego celu plantain musi byc baaaaardzo zielony.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|