Data: 2004-08-18 19:43:03
Temat: Re: Chipsy Chrupki Przyprawy
Od: "eM eL" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pierun <u...@w...pl> napisał(a):
> Witam Was
> Szukam dobrego przepisu na domowe Chipsy (czpisy ;-)
> Do tej pory robilem je z ziemniakow krojonych na krajalnicy do chleba ,
> wszystko ok ale nie potrafie ich dobrze przyprawic. Jestem z tych 'slonych'
> wiec eksperymenty z pieprzem, papryka, sola juz przerobilem. Byc moze sa
> jakies panierki do chipsow? Zancie takie?
>
> Jakies doswiadczenia? prosze o rady
Zamiast z ziemniakow - sprobuj palntain Plantain wyglada jak banan ale
uzywa sie go do gotowania. Zwykle jest to taki dlugi, gruby "banan." Mozna
kupic w PL - sam kupowalem jakies dwa lata temu w jakims leklerku czy innym
swoiskim sklepie...
Kup twardego, bardzo zielonego plantaina, zedrzyj z niego skorke
(to "zedrzyj" nalezy traktowac doslownie o skora z zielonego plantaina
schodzi raczej ciezko...) Pokroj w plastry i usmaz w oleju az beda chrupkie
po zym posol i skonsumuj. Mozna jesc same albo podac do roznych dan
latynoskich. Dobre do "wybierania" salsy z polmiska :-)))
Tylko do tego celu plantain musi byc baaaaardzo zielony.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|