Data: 2003-05-05 10:04:31
Temat: Re: Chleb...
Od: "Ewik" <e...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Może ten nam wszystkim bardzo smakuje.
CHLEB DOMOWY
4 dkg drożdży
około 1/2 kg mąki
1/2 szklanki mleka / letniego/
1 1/2 szklanki ciepłej wody / nie gorącej/
3/4 łyżki soli
1 szklanka niepełna otrąb pszennych
garstka siemienia lnianego
garstka słonecznika
1 płaska łyżeczka kminku
W misce rozmieszać drożdże z wodą i mlekiem.Po rozpuszczeniu drożdży dodać
pozostałe składniki.Odstawić do wyrośnięcia /na około 30 minut,miskę
przykryć ściereczką.
Po wyrośnięciu zamieszać łyżką.Formę posmarować cienko olejem i obsypać
mąką-wyłożyć ciasto i zostawić do podrośnięcia.Formę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 250 stopni-piec przy uchylonych drzwiczkach aż powstanie
skorupka / jasna/,wtedy zmiejszyć do temp. 200 stopni i zamknąć drzwiczki
piekarnika.Piec około 50 minut.
Uwaga! w piekarniku elektrycznym piec od dołu.
|