Data: 2006-04-02 12:04:23
Temat: Re: Chleb
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Zmienia się ilość mąki i gatunek.Ja daję zamiast masła olej - ok. 3,4
> łyżek.
Zmniejsz ilość oleju do 1 łyżki, najwyżej dwóch, też miałam problem z kruszeniem
chleba na początku, a poza tym "siadanie" chleba to chyba urok pieczenia w
maszynie, moja znajoma też miała z tym kłopot, wykorzystała wszystkie rady
zawarte w instrukcji i nic to nie dało, teraz wzięła się na sposób, ciasto
wyrabia w maszynie, a piecze tradycyjnie, w foremce w piekarniku i już jest
wszystko ok.
Jeśli chodzi o długość wyrabiania ciasta, generalnie zależy to od ilości dodanej
mąki żytniej, im jej więcej tym krócej wyrabiamy ciasto, około 5 minut, natomast
chleb na mące pszennej wymaga dłuższego mieszania, około 15-20 minut. Ja piekę
chleb z dodatkiem mąki żytniej w proporcji 150 g mąki żytniej i 350 g mąki
pszennej, chleb wyrabiam 5 minut za pierwszym razem i za drugim również po 45
minutach. Chleb z samej mąki żytniej miesza się tylko do połączenia składników.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
P.S. Adres jest dobry tylko z pułapką. Trzeba wyciąć USUŃ_TO.
|