Data: 2010-05-26 08:47:03
Temat: Re: Chleb - mieszanka do automatu
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 26 May 2010 05:58:56 +0200, Panslavista napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 25 May 2010 22:50:06 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>
>>> Żytni jest trudniejszy, bo źle się urabia itp.
>>
>> Mało tego: obligatoryjnie do pieczenia z użyciem mąki żytniej należy
>> używać zakwasu (lub np mleka zsiadłego itp) oprócz drożdży, ponieważ
>> skrobia żytnia nie rozkleja się bez kwasu mlekowego i jest szkodliwa, a
>> przynajmniej ciężkostrawna, no i jakosć pieczywa jest zła... Ach, już
>> kiedyś o tym tutaj pisałam.
>
> Można dodać żuru lub wręcz całości ze słoika, prócz tej łyżki na zaczyn
> kolejnego.
Tak najczęściej robię - wykorzystuję "to gęste" z żuru.
|