Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb - pierwsze koty za płoty
Date: Wed, 19 Sep 2007 18:56:31 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 39
Message-ID: <fcrrcv$ecj$1@inews.gazeta.pl>
References: <fcr8io$2csp$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello089076233048.chello.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1190228191 14739 172.20.26.242 (19 Sep 2007 18:56:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Sep 2007 18:56:31 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.65
X-Remote-IP: chello089076233048.chello.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301969
Ukryj nagłówki
Ja nie piekę z przepisu Panslavisty, ale swojego, ale myślę, że mogę mieć
kilka uwag:
Yarael Poof <m...@p...USUNTOonet.pl> napisał(a):
> Ugniatałem więc ręcznie a piekłem w zwykłym elektrycznym piekarniku z
> termoobiegiem.
Chleba z mojego przepisu sie nie ugniata, a miesza łyżką - w dodatku krótko -
byle dobrze wymieszać składniki, a po rośnięciu "wybić" nadmiar dwutlenku
węgla - tak że ugniatanie można wykreślić jako przyczynę "niepowodzenia". Za
to nigdy nie włączam termoobiegu!! Wysusza wypiek i dlatego:
> b) z podaną ilościa soli trochę za słony, co ciekawe nie tyle sam chleb
> co skórka
..bo ze skórki odparowało najwięcej wody, a sól pozostała oraz:
> c) skórka jest jak najbardziej jadalna ale bardzo twarda.
.. bo jest wysuszona. Możesz spróbować trochę skrócić czas pieczenia -
skórka będzie cieńsza. /W epoce sprzed polepszaczy i poprawiaczy skórka na
chlebie była grubsza, nieprawdaż? A polepszacze i poprawiacze mają przede
wszystkim na celu poprawę ekonomiczności - czyli głównie skrócenie czasu
pieczenia./
>(z 80dkg mąki wyszedl mi chleb 1.2 kilo - tak powinno
> być?).
Ja piekę z ok. 1,25 kg mąki plus ok. dwie - trzy szklanki otrąb i płatków -
wychodzi ok. 2 kg chleba. Aha - grama tłuszczu nie dodaję.
Maszyny nie kupuj - wiem na własnym przykładzie, że nie jest potrzebna.
Można pieniądze przeznaczone na jej zakup spożytkować na co innego.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|