Data: 2000-04-17 13:48:33
Temat: Re: Chleb razowy
Od: "Aneta Łangowska" <a...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ewa & M Kacprzyk <j...@n...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...com...
> Prosze o przepis jezeli ktos z grupowiczow wie jak?
>
Mam przepis na chleb razowy, ale z miodem.
składniki:
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
1 łyżka soi
2 łyżki tłuszczu
1 1/2 szklanki wrzącej wody
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka suszonych drożdży
6szklanek pszennej mąki razowej
1/4 szklanki roztopionego masła.
Połączyć razem brązowy cukier, miód, sól, tłuszcz. Wlać wrzącą wodę i
mieszać,aż wymienione składniki rozpuszczą się. Następnie ostudzić, aż płyn
będzie letni. Rozpuścić cukier biały z 1/4 szklanki wody. Wsypać drożdże i
odczekać 10 minut.Wlać do miski z ostudzonąwodą. Mieszając, stopniopwo dodać
mąkę. Wyragbiać przez 10 minut.Przykryć i odstawić na 1-1 1/2 godziny,żeby
ciasto wyrosło.Foremki obficie natłuścić, przełożyć ciasto i ponownie
odstawić na taki sam czas do wyrośnięcia. Piec przez 25-30 minut w
temperaturze 190*C.
Z tego przepisu wychodzą dwa bochenki.
życzę powodzenia Aneta Łangowska.
|