« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-16 16:18:06
Temat: Chleb w doniczkachPomysl dla tych, ktorzy lubia zaskoczyc gosci czyms ciekawym:
W jednej restauracji w mojej okolicy podaja taki fikusny chleb do
lunchu, ktory jest pieczony i podawanu w malych doniczkach z terrakoty
(takie zwykle, czerwone, bez polewy). Sa to doniczki w wysokosci 10 cm i
srednicy u gory 6 cm. Te doniczki zostaly wypalone w piecu z warstwa
oliwy, tak, ze chleb z nich wychodzi latwo. W czasie pieczenia rosnie mu
czapeczka, wyglada to, jak wysokie muffiny. Kupilam 6 takich doniczek
(dziurka w dnie nie przeszkadza, bo geste ciasto drozdzowe sie nie
wyleje przez dziurke) i je wysmarowalam oliwa naokolo i wypieklam w
goracym piecu przez godzine. Troche dymilo, ale nie bardzo. powtorzylam
operacje, gdy wystygly. Zrobilam probny chleb, dosc luzne ciasto,
wysmarowalam przed wlozeniem ciasta oliwa wewnatrz doniczki, no i
wyszedl piekny. Nastepnym razem dodam do chleba sera i kminku, i troche
ziol - bedzie to dobra przystawka do zupy.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-16 23:43:10
Temat: Re: Chleb w doniczkachWitam
W Niemczech kiedys widzialem w sprzedazy takie tuby metalowe, wykonczone to
bylo teflonem dlugosci okolo
25 cm i o przekroju: serce, kwiazdka, kołko, trojkat.
Byly to tuby do pieczenia chleba, wlasnie o takich ksztaltach.
Mi wydaje sie, ze mogly by sie sprawdzic przy kananpkach, tartinkach.
Ramzes(Prezes Fabryki Zapalek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 00:41:17
Temat: Re: Chleb w doniczkachE tu, Ramzes, contra me ?
> Witam
> W Niemczech kiedys widzialem w sprzedazy takie tuby metalowe, wykonczone to
> bylo teflonem dlugosci okolo
> 25 cm i o przekroju: serce, kwiazdka, kołko, trojkat.
> Byly to tuby do pieczenia chleba, wlasnie o takich ksztaltach.
> Mi wydaje sie, ze mogly by sie sprawdzic przy kananpkach, tartinkach.
>
< http://www.kdc.pl/servlet/SNFProduct?p_pid=708396 > ?
> Ramzes(Prezes Fabryki Zapalek)
Sławek
--
________ Pl.rec.hihot but life ain't so easy
_/ __/ __/ Your modem's ruckling and the speed's not so high... (Anzelm's song)
\__ \__ \___________________________________________________
____________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev(AT)hot(dot)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 01:26:09
Temat: Re: Chleb w doniczkach
Ramzes wrote:
>
> Witam
>
> W Niemczech kiedys widzialem w sprzedazy takie tuby metalowe, wykonczone to
> bylo teflonem dlugosci okolo
> 25 cm i o przekroju: serce, kwiazdka, kołko, trojkat.
> Byly to tuby do pieczenia chleba, wlasnie o takich ksztaltach.
> Mi wydaje sie, ze mogly by sie sprawdzic przy kananpkach, tartinkach.
>
> Ramzes(Prezes Fabryki Zapalek)
kiedys bylam na obiedzie walentynkowym, gdzie kazdy kawalek jedzenia,
salaty, owocu byl podany w ksztalcie serca, jak rowniez kawalki chleba.
Zastanawialismy sie, jak byly tak sprytnie upieczone ( bo nie wykrawane
kawalki, tylko ze skorka, ale w ksztalcie serca wlasnie), no i teraz juz wiem!
A z ta fabryka zapalek to tak na serio?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 08:41:50
Temat: Re: Chleb w doniczkach
>. Zrobilam probny chleb, dosc luzne ciasto,
To może przy okazji przepis na ten chleb, tzn ciasto chlebowe :-)
--
Sławomir J Marusiński
Agent Ubezpieczeniowy
T.U. Allianz; filia Sopot
tel. 556 96 71; 0 691 569 778
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 15:27:16
Temat: Re: Chleb w doniczkach
Kyllyan wrote:
>
> >. Zrobilam probny chleb, dosc luzne ciasto,
>
> To może przy okazji przepis na ten chleb, tzn ciasto chlebowe :-)
Wczoraj zrobilam znow te doniczki, tym razem z serem i wyszlo pyszne.
Kiedys robilam ten chleb jako chleb, w doniczkach sie sprawdzil dobrze,
tyle, ze trzeba go zjesc tego samego dnia.
Chleb serowy
pol szklanki cieplej wody lub piwa
50 gr drozdzy
pol lyzeczki cukru
2 szklanki maki albo ile wejdzie
pol lyzeczki soli
1 lyzeczka kminku
2/3 szklanki startego sera, ostrego
Zalac drozdze ciepla woda, dodac troche maki i cukier i poczekac, az sie
spienia. Dodac reszte maki i wyrobic tak, zeby bylo bardzo miekkie,
prawie klejace ciasto. Dodac kminek i sol w czasie wyrabiania, a na
koniec rozplaszczyc ciasto, posypac grubo i nierowno startym serem i
zarobic szybko i z grubsza tak, zeby gdzie niegdzie pozostaly "gniazda"
sera, a reszta bedzie zarobiona. Odrazu podzielic i wlozyc w foremki i
do cieplego pieca. Gdy wyrosnie co najmniej podwojnie, piec w goracym
piecu az wierzch zbrazowieje. Ten chleb jest najlepszy jedzony na cieplo
i tego samego dnia.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 15:32:18
Temat: Re: Chleb w doniczkach
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości > W
jednej restauracji w mojej okolicy podaja taki fikusny chleb do
> lunchu, ktory jest pieczony i podawanu w malych doniczkach z terrakoty
> (takie zwykle, czerwone, bez polewy).
Moze glupie pytanie ale czy to sa takie doniczki jak do kwiatow czy jakies
specjalne do celow spozywczych?
Pzdr Yenefer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 16:02:13
Temat: Re: Chleb w doniczkach
Yenefer wrote:
>
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości > W
> jednej restauracji w mojej okolicy podaja taki fikusny chleb do
> > lunchu, ktory jest pieczony i podawanu w malych doniczkach z terrakoty
> > (takie zwykle, czerwone, bez polewy).
>
> Moze glupie pytanie ale czy to sa takie doniczki jak do kwiatow czy jakies
> specjalne do celow spozywczych?
> Pzdr Yenefer
Takie, jak do kwiatow, nie polewane, z terakoty, male, 10 cm wysokie, 6
cm srednicy, wysmarowane oliwa i wypalone w goracym piecu, zeby im
stworzyc powloke, i tak dwa razy.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 17:33:59
Temat: Re: Chleb w doniczkach
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
> > Moze glupie pytanie ale czy to sa takie doniczki jak do kwiatow czy
jakies
> > specjalne do celow spozywczych?
> > Pzdr Yenefer
>
>
> Takie, jak do kwiatow, nie polewane, z terakoty, male, 10 cm wysokie, 6
> cm srednicy, wysmarowane oliwa i wypalone w goracym piecu, zeby im
> stworzyc powloke, i tak dwa razy.
Dziekuje :) Zakupie takie doniczki w przyszlym tygodniu i skusze sie na ten
chlebus :)
Pzdr
Yenefer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 23:29:41
Temat: Re: Chleb w doniczkachSlawek tak wlasnie takie, tylko bylo wiecej wzorow, dziekuje za adres,
zamowie sobie
http://www.kdc.pl/servlet/SNFProduct?p_pid=708396 > ?
We wrzesniu bylem na swiecie chleba niedaleko Gorzowa Wlkp. i tam pewien
pan piekl
piekny ogromny chleb na swiezym powietrzu w piecu
chlebowym........na.........lisciu
(takim duuuzym) kapusty.....pachnial cudownie, a smakowal .......bosko.
Kiedys pamietam na sw. Huberta(swieto mysliwych) sprobowalem upiec chleb z
cebula
i suszonymi grzybami(grzyby czesc namoczylem i drobniutko pokroilem, a czesc
zmielilem
na puch w mlynku) tez ladnie pachnial i smakowal, tylko jak to mysliwi
....niewdzieczna
publika..:) wola chleb..ten inny...butelce:)))
Przepis wzielem z jakiejs ksiazki, moja modyfikacja to tylko grzyby.
Ramzes(Prezes Fabryki Zapalek)
tego prezesa nie bierzcie ....doslownie:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |