Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "OLUSIA" <o...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleby - gnioty
Date: Thu, 15 Dec 2005 10:19:39 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 86
Message-ID: <dnrfvr$onk$1@inews.gazeta.pl>
References: <dnmk9c$rl1$1@inews.gazeta.pl>
<s...@c...znajdzie>
NNTP-Posting-Host: anc170.internetdsl.tpnet.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1134641979 25332 172.20.26.238 (15 Dec 2005 10:19:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 15 Dec 2005 10:19:39 +0000 (UTC)
X-User: olusia19
X-Forwarded-For: 172.20.6.164
X-Remote-IP: anc170.internetdsl.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255779
Ukryj nagłówki
panta_rei <j...@c...znajdzie> napisał(a):
> Świadomie, albo i nie OLUSIA napisał(a):
>
> > Witam!
> > Płakać się chce.
>
> :/
>
> > Może macie s p r a w d z o n y przepis na normalny chleb. Jest przepisów
> > tysiące, ale ktoś czegoś nie dopowiada i pewnie dlatego zgodnie z
instukcją,
> > ale mi nie wyszło. Dobrze, że to próba, bo wsydziłabym się długo.
> > A może zaniechać, tego pomysłu?
>
> Jakieś pól godziny temu wyciągnąłem z piekarnika :) Czysty pszenny
> chlebek
>
> http://grota.mine.nu/slawi/forma6.jpg trochę nieostra fotka, ale to
> akurat ten dzisiejszy wypiek... jeszcze za gorący :)
>
> Przepis bardzo prosty
>
> 5dkg drożdży
> 1kg mąki (użyłem zwykłej tortowej)
> 3/4 szklanki mleka
> łyżeczka cukru
> 2 łyżeczki soli
> 3 łyżki oleju
> 0.6-0.8l wody
>
> 1. Do dużej miski wrzucić drożdże i cukier, rozmieszać, dodać ciepłe
> mleko i kilka łyżek mąki- odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia
> (30-60 min)
>
> 2. Do wyrośniętego rozczynu przesiać resztę mąki i dodać sól
> wyrabiać ciasto dodając stopniowo wodę, potem olej, gęstość ciasta na
wyczucie,
>
> ale generalnie to jest rzadkie ciasto- nie da się go wziąć w kawałku w
rękę :)
> Ciasto wyrabiamy 15-20min. (koniecznie!) i odstawiamy do wyrośnięcia,
> pod przykryciem. Zależnie od tego jak mamy ciepło w kuchni nasze ciasto
> różnie będzie rosło, może to być 40min, lub np 2 godziny :) Ma
> co najmniej podwoić swoją objętość, Nie zaszkodzi mu też "zbijanie"
> jeśli za dużo wyrosło a nie mamy czasu na dokończenie.
>
> 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dobrze posypaną mąką stolnicę i
> delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i formujemy to co nam
> potrzeba (bochenki czy też wałeczki do foremki, może też być jeden
> wielki bochen)
>
> 4. Jeśli pieczemy w foremkach to smarujemy je olejem i wkładamy
> uformowane wałeczki (1/3-1/2 wysokości foremki), odstawiamy znowu
> do wyrośnięcia- pod przykryciem.
> Jeśli robimy zwykłe bochenki to najlepiej jest posiadać koszyki do
> garowania ciasta, bez tego ciasto zanim wyrośnie trochę się rozlewa na
> blasze :/, ale i tak wyjdzie to co powinno :) Ciasto powinno nam teraz
> wyrosnąć prawie do żądanego rozmiaru 15-20 minut. Smarujemy wodą/jajkiem
> i ewentualnie posypujemy makiem/sezamem/itp.
>
> 5. Wsadzamy chleb do gorącego piekarnika (210^C), po 15 minutach
> zmniejszamy temperaturę (170-180^C) i pieczemy aż się ładnie zarumieni
> (45-60min) Jak już się upiecze przesmarować go wodą i gotowe :)
>
> UWAGI!
>
>
> Przepis jest uniwersalny, jeśli wymieszamy mąkę z żytnią to mamy chlebek
> pszenno-żytni :) jeśli zrobimy zakwas to dajemy go zamiast drożdży, ale
> wtedy dużo wolniej rośnie, ale za to jaki smak :)
>
> Na chleb pszenno-żytni daję 700g mąki pszennej i 300g żytniej- kupowanej
> w piekarni :)
>
> Smacznego!
>
> Pozdrawiam.
Witam!
I bardzo, bardzo dziękuję.
OLUSIA
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|