« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2012-06-20 18:20:51
Temat: Re: Chwalę serIkselka wrote:
> Dnia Wed, 20 Jun 2012 08:45:10 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>
>> On 20 Cze, 17:39, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>
>>> No to jednak dobrze, bo paskudnie wygląda, i tak bym tego nie kupiła
>>> ;-PPP
>>
>> Ja kupiłam ;-) Żeby się przekonać, czy masówka ze sklepu będzie lepsza
>> niż masówka z Belem. Bo tam smakowały mi średnio ;-)
>
> No i?
>
>>
>>> Z "l" czy bez "l" - paskudne i tak. Moje oczy (nos po nich) są moją
>>> wyrocznią przy kupowaniu...
>>>
>>> Niech będzie i "po ichniemu" zatem :-D
>>
>> Można fonetycznie spolszczyć na "pastisz denata" :-PPPP
Za komuny bywała "martwa Adela", czyli mortadela. Smakowała raczej jak
zwłoki, chyba, zwłok nie jadłem, a Adelę tylko "w gościach" jak głód
przycisnął.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2012-06-20 21:27:19
Temat: Re: Chwalę serW dniu 2012-06-20 12:31, medea pisze:
> Nie jest to żadna reklama, ale ponieważ często narzekamy, to warto od
> czasu do czasu też pochwalić.
> Odkryłam bardzo dobry twardy długo dojrzewający ser, do nabycia w
> Biedronce w opakowaniach 200g za ok. 7zł (ceny nie pamiętam dokładnie,
> więc mogę tu się mylić).
Cena ok, ale jesteś pewna, że to AŻ 200 g? Nie mam opakowania, ale to
taki niewielki, trochę grubszy plasterek i mi on raczej na góra 100 g
wyglądał :)
Ale zgadzam się z całą resztą - jest pyszny :)
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2012-06-20 21:29:24
Temat: Re: Chwalę serW dniu 2012-06-20 13:15, Stefan pisze:
> Ser? w Biedronce? chyba wyrób seropodobny!
Nie, to normalny, prawdziwy i smaczny polski ser.
Zresztą w Biedronce jest mnóstwo dobrych towarów.
Niestety, utrwalił się model Biedry, jako sklepu z gównianymi
produktami, ale to już przeszłość.
Polecam również z wędlin prawdziwą szynkę i schab - sam byś lepiej nie
wyprodukował.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2012-06-21 05:57:22
Temat: Re: Chwalę serW dniu 2012-06-20 15:45, Stefan pisze:
>>> Ser? w Biedronce? chyba wyrób seropodobny!
[...]
> Nadzwyczaj wyjątkowo kupuję w Lidlu czy Biedronce - po prostu mam do
> nich za daleko i na dodatek w okolicach najbliższych nie mam żadnych
> interesów.
Aha. Bo początkowo zabrzmiało, jakby kupowanie w Biedronce było
narażaniem się na produkty prouktopodobne.
> A co do smaków - to od jakiegoś czasu jadę na serze kozim z Piwnicznej.
Namiary poproszę :)
> Oscypki dostaję (za spore dudki) od zaprzyjaźnionego bacy.
Też mam takiego,to pan Jan Długopolski, bacuje od kilkudziesięciu lat na
Polanie Biały Potok, obok Zajazdu Józef.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2012-06-21 07:28:57
Temat: Re: Chwalę serOn 20 Cze, 17:45, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Wed, 20 Jun 2012 08:45:10 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> > Ja kupiłam ;-) Żeby się przekonać, czy masówka ze sklepu będzie lepsza
> > niż masówka z Belem. Bo tam smakowały mi średnio ;-)
> No i?
Siedzą w zamrażarce i czekają ;-)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2012-06-21 07:56:37
Temat: Re: Chwalę serW dniu 2012-06-20 23:27, Nixe pisze:
> W dniu 2012-06-20 12:31, medea pisze:
>> Nie jest to żadna reklama, ale ponieważ często narzekamy, to warto od
>> czasu do czasu też pochwalić.
>> Odkryłam bardzo dobry twardy długo dojrzewający ser, do nabycia w
>> Biedronce w opakowaniach 200g za ok. 7zł (ceny nie pamiętam dokładnie,
>> więc mogę tu się mylić).
>
> Cena ok, ale jesteś pewna, że to AŻ 200 g? Nie mam opakowania, ale to
> taki niewielki, trochę grubszy plasterek i mi on raczej na góra 100 g
> wyglądał :)
Kiedy pisałam to wczoraj, właśnie kończyłam opakowanie i było 200g jak
byk. Sery są dość ciężkie.
BTW Wczoraj zajrzałam też do naszego sklepu społemowskiego zobaczyć, czy
mają ten Old Amsterdam, który Bbjk podała jako odpowiednik (czy raczej
oryginał hehe). Mieli. Kosztował ponad 15zł za opakowanie 150g, nie
zdecydowałam się, zwłaszcza że data wskazywała na dość długie już
leżakowanie na półce. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2012-06-21 09:05:44
Temat: Re: Chwalę ser
Użytkownik "Nixe" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:jrtfbg$9a6$2@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2012-06-20 13:15, Stefan pisze:
>
>> Ser? w Biedronce? chyba wyrób seropodobny!
>
> Nie, to normalny, prawdziwy i smaczny polski ser.
> Zresztą w Biedronce jest mnóstwo dobrych towarów.
> Niestety, utrwalił się model Biedry, jako sklepu z gównianymi produktami,
> ale to już przeszłość.
> Polecam również z wędlin prawdziwą szynkę i schab - sam byś lepiej nie
> wyprodukował.
A w to wątpię. Nie istnieje żaden sklep w którym mogłbym kupić szynkę czy
schab wędzony lepszy od mojego. Powtarzam - sklep.
Kupisz w jakimś sklepie polską szynkę wolno wędzoną w zimnym dymie przez
miesiąc i dojrzewającą następne trzy - cztery miesiące?
O przyprawianiu schabu to nawet nie wspomnę. No i o pochodzeniu świnki też
trzeba pamiętać. Są jeszcze miejsca gdzie świnka nie zna smaku paszy,
mączki, chowana na ospie, ziemniakach, siekanych pokrzywach...
Jeszcze kilka lat temu była taka fajna masarnia w Sułoszowej, wędliny
domowe, salcesony poezja, cóż, mieli zbyt, rozwinęli działalność i to już
nie jest to.
W dziedzinie serowarstwa (tak samo masarstwa i wędliniarstwa) jestem
zaprzysięgłym zwolennikiem rękodzieła. Jeśli ktoś produkuje dziennie 100 kg
sera to już jest przetwórstwo i jako takie nie może się równać jakościowo z
rodzinną firmą, która rano doi te 120 kóz a po południu możesz kupić
świeżutki bunc czy serek świeżutko posypany czernuszką na ten przykład.
Owszem, kosztuje dwa, trzy razy drożej niż serosmak ze sklepu ale coż - ja
żyję po to aby smacznie zjeść, a nie jem po to aby żyć.
A dzisiaj na obiadek zaserwuję sobie kartoflaneczkę na wywarze z miętusa z
krewetkami (ktoś podobny przepis podawał).
Smacznego
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2012-06-26 09:47:58
Temat: Re: Chwalę ser
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w
> Podobny jest też ser Bursztyn w Lidlu, ale Olęder IMO lepszy i tańszy.
Spróbowałam wczoraj Bursztyna i szczerze mówiąc ten bardziej przypadł mi do
gustu.
Twardszy, bardziej kruchy (a to lubię) i jakby bardziej aromatyczny.
Przypomina mi trochę Parmigiano Reggiano.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2012-06-30 23:58:06
Temat: Re: Chwalę serOn 26 Cze, 11:47, "Nixe" <n...@n...pl> wrote:
> Twardszy, bardziej kruchy (a to lubię) i jakby bardziej aromatyczny.
> Przypomina mi trochę Parmigiano Reggiano.
Zgadza sie, znakomity twardy ser. Czekam, az tatrzanscy gorale wpadna
na pomysl sera twardego dojrzewajacego, bedziemy mieli cos na ksztalt
polskiego pecorino. Bo to w sumie jedyny ser, jakiego w naszej
lokalnej kuchni mi brakuje:)
Pozdrawiam,
--
Karol Piotrowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2012-07-18 16:25:53
Temat: Re: Chwalę serW dniu 2012-06-20 12:31, medea pisze:
> Odkryłam bardzo dobry twardy długo dojrzewający ser, do nabycia w
> Biedronce w opakowaniach 200g za ok. 7zł (ceny nie pamiętam dokładnie,
> więc mogę tu się mylić).
> Myślę, że powinien się spodobać amatorom sera Manchego, według mnie
> podobny w smaku (przynajmniej do tego, który ja lubię).
> Aha, nazywa się Stary Olęder, z mleczarni SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim.
> Podobny jest też ser Bursztyn w Lidlu, ale Olęder IMO lepszy i tańszy.
Nie powalił mnie (Olęder). Za słodki. I nie wiem, czy taki ma być, ale
przy skórce był twardy, prawie nie do ugryzienia, a w środku zupełnie
miękki. Nie tego się spodziewałam.
Natomiast w leclercu kupiłam Old Amsterdam w cenie Oldamera z Agolmy
czyli jedyne 23,99 za 1 kg (taką miał metkę:D) i się zachwycam. Smak ma
znacznie bardziej wytrawny, konsystencję jednolitą na całej "głębokości"
i łamie się troszkę jak łupek, warstwami. Jako wielbicielka różnych
śmierdziuchów jestem zachwycona.
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |