Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Monika B-W" <m...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto ale jakie? [P] alergik
Date: Mon, 10 Jun 2002 16:56:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 63
Message-ID: <ae2el6$iq3$1@news.tpi.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pag66.warszawa.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1023720934 19267 217.96.226.66 (10 Jun 2002 14:55:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Jun 2002 14:55:34 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:111829
Ukryj nagłówki
Użytkownik <l...@t...pl> napisał w wiadomości
news:1546.000027a2.3d0336c9@newsgate.onet.pl...
> Mam problem. Synek mojej przyjaciolki konczy niedlugo roczek i
chcialabym jej
> pomoc zrobic cos slodkiego dla takiego malucha. Niestety maluch jest
alergikiem
Kiedy te urodziny? Czy jestes z W-wy albo duzego miasta (tj. czy
bedziesz miec dostep do maki bezglutenowej).
Polecam ksiazke Moniki Beck-Pietrzak "Moje dziecko jest na diecie" (ja
zamowilam w Internecie chyba w kkkk, jest tez w Proszynskim, ale
drozej) oraz na stronie www.alergia.z.pl w dziale "Warto zajrzec" sa
przepisy.
> i nie moze jesc maki zawierajacej gluten (wiec pozostaje
kukurydziana i
> gryczana, a moze tez ziemniaczana?),
lub bezglutenowa. W Wie sa w sklepie spoz w Al. Wyzwolenia 3/5.
> a co najgorsze nie moze mleka (no ale tu powiedzmy ze
> moge je zastapic mieszanka mleczna ze specjalnego mleka w proszku
lub moze
> kozim mlekiem).
Kozie mleko: NIE!!!!!!!!! Ja robilam nalesniki na Bebilonie Pepti i
byly prawie normalne w smaku.
No dobra, wklepie 1 przepis, ktory wlasnie znalazlam w ksiazce "Moje
dziecko jet na diecie"
Szarlotka:
- 20 dag bezmlecznej margaryny
- 1 szkl drobnej kaszy kukurydzianej
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. maki bezglutenowej (np. po 2 lyzki m. ryzowej, grycznej,
ziemniaczanej, uzupelnic do pelnej szkl. m. kukurydz.)
- 1 lyzeczka proszku do piecz (niekoniecznie)
- cukier wanil. (niekoniecznie; ja bym nie dawala-M.)
- 1 kg jablek obranych utartych na "duzej"tarce
- tluszc i kasza kukurydz. do formy.
Margaryne schlodzic 30 min w zamrazaln. Wymieszac sypkie skladniki. Do
przygotowanej tortownicy wsyp szklanek sypkich produktow, wyrownaj
powierzchnie, na to polowa jablek. Druga szklanek sypkich i reszte
jablek. Na to reszte sypkich prod. Na wierzch wiorki z "mrozonej"
margaryny. Piec w goracym piekarniku ok h. na zloty kolor.
Do tego krem:
- 200 ml soku jablkowego (lub inny, ktory nie uczula, np. gruszkowy)
- kleik kukurydzinay NESTLE (autorka pisze, ze tylko ten)
- 10 dag margaryny bezmlecznej
- 1 szklanak cukru-pudru.
Do soku dosypuj kleik w takiej ilosci, az masa bedzie b. gesta. Utrzyj
margaryne z c.pudrem i powoli, nadal ucierajac, dodawaj kleik
rozrobiony sokiem. Schlodzic w lodowce ponad 1 h.
Smacznego,
--
:-) Monika & Wiktor 16.08.2001, Warszawa Zacisze
www.pompy.pl/wiktor,
|