Data: 2008-10-04 06:41:15
Temat: Re: Ciasto bez jajek i nabiału?
Od: cherokee <c...@s...no.email>
Pokaż wszystkie nagłówki
Biszkopt bez jajek:
1 lyzka wegetarianskiego tluszczu do posmarowania formy (wegetarianski=
np. margaryna z oliwy z oliwek)
225 gr maki pelnoziarnistej, w przepisie jest "self rising, czyli juz z
proszkiem)
proszek do pieczenia jesli nie mialas maki self rising tylko zwykla
2 lyzeczki proszku do pieczenia (dodatkowo)
175 g cukru
6 lyzek oleju slonecznikowego
250 ml wody
1 lyzeczka esencji waniliowej, lub zapachu, co masz pod reka
4 lyzki dzemu truskawkowego lub malinowego
cukier ouder do oproszenia
Przesiac make, polaczyc z cukrem, wlac olej, wode i esencje waniliowa.
Mieszac drewniana lyzka przez minute, az masa bedzie gladka i wlac do
tortownic. (Tortownica ma ok. 20 cm, kaza piec w dwoch, dwie warstwy
ciasta osobno, ale mozna w jednej przy wydluzeniu czasu pieczenia)
Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
W przepisie pierwsza warstwe biszkoptu smaruje sie dzemem i naklada
druga warstwe, calosc posypuje sie cukrem pudrem.
zrodlo: Home Baking, Parragon 2008
|